Belföld

Törvényt sért az új kormányfő – a törvény szellemét alkalmazza a PM

Még meg sem alakult, de máris törvényt sértett a Magyar Köztársaság új kormánya, ugyanis nem nyújtotta be időben a költségvetést.

Elkészült a 2005. évi költségvetés, de a kormány egyelőre nem nyújtja be az Országgyűlésnek – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő, közvetlenül azután, hogy ismertette az új kormány névsorát. A megalakuló kormány első ülésén először rápillant, majd rá is bólint, vagy esetleg módosításokat is eszközöl, s csak ez után, október hetedikén terjeszti az Országgyűlés elé.

Ezzel a kormány megsérti az Államháztartási törvény vonatkozó részét. Ugyanis e szerint szeptember 30-áig be kell nyújtani a törvényt, majd október 15-éig a fejezeti számokat is ismertetni kell. A parlamenti pártok november 30-áig nyújthatnak be módosító javaslatokat. Az Államháztartási törvény szerint a szeptemberi határidőtől csak választási évben lehet eltérni. De semmilyen szankció nem vár a kormányra, ha eltér a kiszabott határidőtől – mondta a FigyelőNetnek az Állami Számvevőszék munkatársa.


A pénzügyi tárcánál kérdésünkre azt válaszolták, hogy az Államháztartási törvény alkotói nem gondolhattak ilyen esetre, amikor a kormány közvetlenül a költségvetés benyújtásának pillanatában alakul meg. Ezért Draskovics Tibor technikai problémának tartja a beterjesztés elhúzódását. Pichler Ferenc, a pénzügyi tárca sajtófőnöke szerint a törvény szellemében, még ha nem is annak betűje szerint járnak el akkor, amikor jövő hétre halasztották a büdzsé beterjesztését. Ugyanis amikor választási év van, a kormány több időt kap a költségvetés elkészítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik