Belföld

Technikai okokból késik a költségvetés

Draskovics Tibor szerint technikai okokból halasztották el a költségvetés benyújtását, miközben a költségvetés célkitűzései változatlanok maradtak. Így a konvergenciaprogramban foglaltaknál nagyobb mértékben csökkentik az államháztartási hiányt.

A költségvetés-politikai célok változatlanok, a költségvetés késedelmének technikai oka van – mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter az MTI-nek csütörtökön, miután a miniszterelnök bejelentett, hogy az új kormány október 7-én terjeszti az Országgyűlés elé a 2005. évi költségvetési törvényjavaslatot.

A pénzügyminiszter kifejtette: olyan helyzet alakult ki, amire az aktuális magyar törvények nem gondolhattak. Az általános szabály szerint szeptember 30-a a költségvetés beterjesztésének határideje, illetve van egy kivételes szabály, a választások évére. Arra azonban nincs szabály, ha éppen akkor van kormányváltás – bár nincs választás -, amikor a költségvetést be kell nyújtani, most ez a sajátos helyzet – mondta Draskovics Tibor.

A költségvetést a Medgyessy-kormány Gyurcsány Ferenc vezetésével elkészítette, a miniszterelnök föl is mutatta a sajtótájékoztatón, ugyanakkor az Országgyűléshez már az új kormány nyújtja be. Ez pedig azt igényli, hogy az új kormány megismerkedjen vele – mondta a pénzügyminiszter.

Draskovics Tibor szerint ez nem jelenti azt, hogy a pénzügypolitikában változás lenne. “A miniszterelnök megerősítette, és ez az én szándékom is, hogy ugyanazok között a keretek között maradjon a költségvetés, amit korábban kitűztünk” – mondta a pénzügyminiszter. – Ezt azt is jelenti, hogy nagyobb lépéssel csökkentjük a hiányt, mint amit a konvergenciaprogramban eredetileg előirányoztunk. A program fél százalékpontos csökkentést tartalmazott, a költségvetés szerint a csökkentés ennél nagyobb lesz.” Változatlan a szándék, hogy csökkenjen az újraelosztás és természetesen van benne egy tetemes adócsökkentés is – tette hozzá Draskovics Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik