Belföld

Összeállt a Gyurcsány-kormány

Megnevezte kormánya tagjait Gyurcsány Ferenc. Az előzetes hírek két kivétellel beigazolódtak: helyén marad Lamperth Mónika, de nem lesz miniszter Nagy Sándor. Az új kormány fiatalabb, és valószínűleg vagyonosabb.

Gyurcsány Ferenc szavaival élve 10-11 találatot értek el a napilapok az új kormány névsorával kapcsolatos totózásban. Nem igazolódott be a belügyi tárca élén rebesgetett változás, mégsem ülhet miniszteri székbe Nagy Sándor, és a sportminisztérium ügyében sem alakult minden úgy, ahogy azt előzetesen megszellőztették.







Maradnak
A hírekkel ellentétben nem távozik Lamperth Mónika belügyminiszter, akitől Gyurcsány a rendőrség további erősítését várja el. Szintén helyén marad Hiller István kultuszminiszter, akinek hatásköre az egyházügyek felügyeletével bővül, Draskovics Tibor pénzügyminiszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi, valamint Kovács Kálmán informatikai miniszter.

Prioritások

Az új kormány egyik legfontosabb és legnagyobb tárcája a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium bázisán kialakuló, de az esélyegyenlőséget és a családügyeket is képviselő Ifjúsági-, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium lesz, amelyet Göncz Kinga eddigi esélyegyenlőségi miniszter vezet. A minisztérium megkapja a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ügyek intézését is, amelyet eddig a Gazdasági Minisztérium felügyelt, nem tartozik viszont hatáskörébe a sport. Ez utóbbit Gyurcsány Ferenc félig-meddig megtartotta magának, munkáját Ábrahám Attila szöuli olimpikon fogja segíteni.


Összeállt a Gyurcsány-kormány 9

Rácz Jenő. Fotó: MTI

Változás történik az egészségügyi tárca élén: Rácz Jenő ülhet a Csehák Juditot felváltó Kökény Mihály helyére. Az új minisztertől az egészségügyi szolgáltatások javítását, a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés megvalósítását és az évtized végére az átlagos élettartam 3 évvel történő meghosszabbítását várja el Gyurcsány. Az egészségügyi reformról ezúttal sem ejtett szót.


Az általa ambíciózusnak tartott Rácz 1996-ban szerzett egészségügyi menedzseri diplomát általános orvos diplomája mellé. 1995-ben és 1996-ban már a Népjóléti Minisztériumban dolgozott osztályvezetőként, 2000-ben a Magyar Kórházszövetség, majd a Kalocsai Kórház főigazgatója lett. A Medgyessy-kormány megalakulása óta az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára.








Még egy milliárdos
A kormány új emberei közül talán a legnagyobb visszhangot Kóka János gazdasági miniszteri kinevezése fogja kiváltani. Személyében egy újabb hazai milliomos kerül kormányzati pozícióba, méghozzá olyanba, amelyhez végzettségét tekintve legalábbis nem sok köze van. Az 1972-ben született orvost dinamikus és ambíciózus emberként ismerik, aki üzleti karrierje során jelentős vagyonra és kapcsolati tőkére tett szert. Az Elender Rt. volt vezetőjeként és résztulajdonosaként akkor lett az első igazi magyar dotcom milliomos, amikor 1998. végén a szépen növekvő cég 25 százalék plusz 1 szavazatnyi tulajdonrészét eladta az Advent International pénzügyi befektetőnek egymilliárd forintért, majd 1999 szeptemberében az egész társaságot – az akkori hírek szerint körülbelül 7 milliárd forintért – megvette az amerikai PSINet. A tengerentúliak a dotcom lufi kipukkadásának egyik leglátványosabb bukását hozták, ezért 2002-ben vissza kellett vásárolni a magyar céget. A Wallis Rt. 77 százalékot jegyzett, a maradékot Kóka János és az Elendert alapító Lepp Gyula vette meg, ám ez a felállás sem tartott sokáig, 2004. márciusában ugyanis az Euroweb Hungary Rt. vásárolta meg a céget 9,5 millió dollárért. Kóka jó helyzetfelismerését és helyezkedési képességét bizonyítja, hogy a fúzió után nem az addigi vezérigazgató Törő Csaba, hanem Kóka János lett a cég első embere.

Üzletemberek a kormányban


Igaznak bizonyultak a gazdasági tárcát érintő várakozások: a leköszönt Csillag István utódja az SZDSZ által jelölt Kóka János, az Informatikai Vállalkozók Szövetségének elnöke lett. A kormányfő elmondta: tisztességes és nagyszerű embertől válik meg a kormány, utódja pedig már bizonyított az üzleti világban. A gazdasági tárcánál szükség van bizonyos változtatásokra – fogalmazott a miniszterelnök – annak érdekében, hogy az ország több tőkét tudjon vonzani és befogadni, illetve jobban megértse az üzleti világ szempontjait. A minisztérium hatásköre egyébként bővül, átveszi a Külügyminisztériumtól a külgazdasági ügyek felügyeletét.

Kóka kinevezését illetően érdekes momentum, hogy két héttel ezelőtt a Figyelő kérdésére még azt felelte, nem pályázik miniszteri babérokra. Az akkori híresztelések szerint Gyurcsány Ferenc az Informatikai és Hírközlési tárca vezetőjeként tudta volna őt elképzelni, ám Kóka ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem vágyik most erre a posztra, úgy érzi, hogy IVSZ-elnökként a helyén van. (Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökévé 2003. márciusában választották meg).

Mint ahogyan azt a Figyelő egy héttel ezelőtt megírta, a Külügyminisztérium első embere Somogyi Ferenc, a Horn-kormány külügyi integrációs államtitkára lesz, akinek megbízatása csak november 1-jén, Kovács László brüsszeli távozása után lép érvénybe. Somogyi volt a NATO-csatlakozási tárgyalásokon a magyar delegáció vezetője, és az akkori kormányzati ciklus végén az EU-csatlakozási tárgyalások is az ő irányításával kezdődtek meg. Jelenleg a Matáv macedóniai érdekeltségében, a MakTel távközlési társaságban többségi tulajdonos Stonebridge Communications AD vezérigazgatója.



Összeállt a Gyurcsány-kormány 18

Csizmár Gábor. Fotó: MTI


Munka, igazság, uniós ügyek



Szintén igaznak bizonyult a találgatás, hogy Burány Sándort Csizmár Gábor váltja fel. Az MSZP-s képviselő a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium eddigi politikai államtitkári pozíciójából lép elő munkaügyi miniszterré. A kormányfő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Burány Sándor személyében az egyik legkiválóbb gazdaságpolitikusától válik meg a kormány, de mint a miniszterelnököt segítő gazdaságpolitikai tanácsadó testület vezetőjére, továbbra is fontos szerepet kap.

Csizmár 1994 óta országgyűlési képviselő, a rendszerváltás előtt tagja volt a KISZ Budapesti Bizottságának, majd a Magyar Üttörők Szövetségének elnöke lett. 1989-ben létrehozta a Gyermekérdekek Magyarországi Fórumát, 1991-1994 között az Esély-Budapest Alapítvány titkára volt. Az MSZP egyik alapítója, 1997-1998-ban országos ügyvivő.



Összeállt a Gyurcsány-kormány 19

Petrétei József. Fotó: MTI


Nem okozott meglepetést, hogy az Igazságügyi Minisztérium élén is változás történik, Bárándy Péter távozása már előzőleg kiszivárgott. Ezt Gyurcsány személy szerint is igen sajnálatosnak nevezte, és mint fogalmazott: a Bárándy által megkezdett munka folytatását várja el utódjától, Petrétei Józseftől is. A pécsi jogászprofesszor korábban a Baranya Megyei Főügyészség Nyomozó Hivatalának vezetője volt.

Két új tárca nélküli minisztere is lesz az új kormánynak. Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal politikai államtitkára az európai uniós fejlesztési pénzekért és az uniós ügyek napi menedzseléséért felel majd. Kolber István, az MSZP Somogy megyei elnöke pedig a területfejlesztésért.



Összeállt a Gyurcsány-kormány 20

Az új miniszterek. Fotó: MTI

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik