Belföld

Zalakerámia: osztrák bankoké lehet végül?

Amennyiben a Zalakerámia Rt. többségi tulajdonosa, a Lasselsberger Ceramics Kft. az osztrák banki konzorciummal kötött hitelszerződést megszegné, úgy a részvényvásárlás finanszírozója, osztrák Raiffeisen-csoport, illetve az Investkredit Bank AG közvetett többségi tulajdont szerez a Zalakerámia Rt-ben - tette közzé a Magyar Tőkepiacban a Raiffeisen Zenrtralbank.

A közlemény szerint a négy osztrák hitelintézet, a Raiffeisen Zentralbank (RZB) Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, a Raiffeisenlandesbank Oberrösterreich AG, a Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien AG, valamint az Investkredit Bank AG mint hitelnyújtó és a Zalakerámia Rt. többségi tulajdonosa, a Lasselsberger Ceramics Kft. között létrejött részvényóvadéki szerződés szerint az RZB vezette konzorcium feltételesen 89,7 százalékos részesedést szerzett a Zalakerámia Rt-ben. A feltételes tulajdonszerzés akkor válik ténylegessé, ha a Lasselsberger – a köztük lévő hitelszerződés alapján – szerződést szegne, vagyis, a szövegből kiolvashatóan nem törlesztene.

Az ügylet részleteiről, a hitel összegéről és futamidejéről a bankkonzorciummal történt megállapodásra hivatkozva Márton Péter, a Zalakerámia Rt. kedden megválasztott igazgatósági elnöke nem mondhatott bővebbet. Annyit mondott, az üzleti életben szokásos finanszírozási szerződésről van szó, a Lasselsberger Ceramics Kft. a részvényvásárlás egy részét saját forrásból, más részét külső finanszírozással oldotta meg, a banki hitel fedezetéül pedig maguk a részvények szolgálnak.

Kedden lemondott a Zalakerámia hét tagú igazgatóságának négy tagja. A három tagú igazgatóság kedden Márton Pétert választotta meg az igazgatóság elnökéül, a részvénytársaság alapszabálya szerint az igazgatóság három taggal is működőképes. A Zalakerámia Rt. 2004. október 18-án rendkívüli közgyűlést tart, melynek napirendjén a részvények dematerializálása, valamint új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok választása szerepel.


A Lasselsberger Ceramics Kft. 2004. július 21-én állapodott meg az Általános Értékforgalmi Bankkal, hogy megvásárolja a Zalakerámia 50,11 százalékos részvénycsomagját, a Lasselsberger Ceramics Kft. tulajdoni részesedése ezzel a korábbi 39,59 százalékról 89,7 százalékra emelkedett. A tulajdonszerzéssel a kft. két tulajdonosa, Anton és Josef Lasselsberger-Privatstiftung egyenként 44,84 százalékos közvetett tulajdont szerzett a Zalakerámia Rt-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik