Belföld

Tokaj felé közeledik a Tiszán úszó szemét

Tokaj felé közeledett kedden délelőtt a Tiszán körülbelül száz köbméter szemét; a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakemberei felkészültek a kommunális hulladék kihalászására - tájékoztatta az MTI-t a hatóság szóvivője.

Három uszály zárja el keresztben a medret, szükség esetén egy negyedik is készenlétben áll – közölte az az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője, Csont Csabaa a helyszínen.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, honnan került a mederbe a hulladék, a szakemberek feltételezése szerint Ukrajnából. A szeméthalom első hulláma már elérte a Tokaj alatt kiépített mederzárat, az uszályok oldala fogja fel a hulladékot, onnan merik ki, szállítják partra a vízügyesek.

A szakértők tájékoztatása szerint a szennyeződés a Tisza tivadari szakaszán kezdetben csaknem egy tömbben úszott, majd Vásárosnamény alatt egyre inkább szétterült, fennakadt a part menti fákon és bokrokon.

“A szennyezés nagy hulláma várhatóan a délelőtti órákban éri el a keresztben álló uszályok falát” – tájékoztatta az MTI kedden Csont Csaba. Hozzátette: a kihalászott szemetet a parton tárolják, majd elszállítják megsemmisítésre.

A Tiszán levonuló szennytömegre egyébként a lakosság hívta fel a vízügyi és környezetvédelmi felügyelőség figyelmét. A magyar hatóságok a szennyeződés okáról tájékoztatást kértek az ukrán vízügyi és környezetvédelmi szervezetektől.

Vasárnap óta száz köbméternyire becsült szemét úszik a Tisza magyar szakaszán. A hatóságok hétfőn harmadfokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültséget rendeltek el, felkészült a víz felszínén úszó mintegy száz köbméternyi kommunális hulladék “kihalászására”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik