Belföld

Tizenöt milliárd dollárt kérnének a Juganszkért

Az orosz energiatárca szerint a Jukosz olajóriás vagyonrészét képező, a termelés 60 százalékát adó Juganszkért, méltányos, legalább 15 milliárd dollárt kellene fizetnie a leendő vevőnek.

A Jukosz vagyonrészeit legalább annyiért kellene eladni,amennyire felértékelik, azaz legalább 15 milliárd dollárért – jelentette ki Ivan Matyorov ipari és energiaügyi miniszterhelyettes hétfőn egy moszkvai beruházókonferencián. Ez lenne a normális, természetes lezárása annak a pernek, amelyben az adótárca 7,4 miliárd dollár hátralékot és büntetést kíván behajtani a Jukoszon 2000-ről és 2001-ről – vélte Matyorov.

Az orosz végrehajtók jelezték, hogy kiárusítják a Jukosz termelésének 60 százalékát adó leányvállalatot, Juganszknyeftyegazt, és az igazságügyi tárca felkérte egy nyugati beruházási bankot a Juganszk részvényeinek felértékelésére. A Dresdner Kleinwort Wasserstein jelentését ezen a héten várják. Lapértesülés szerint a bank 15-17 milliárd dollárra értékeli a Juganszkot.

Matyorov szerint nem lenne sem piaci, sem erkölcsös megoldás, ha a Juganszk vagyonát egyszerűen átadnák bárkinek is. Vlagyimir Putyin elnök pénteken arra célzott, hogy a Juganszkot a végrehajtók árverésre bocsátják, nem pedig közvetlenül értékesítik konkrét (állami) vevőnek.

Mivel azonban a Juganszk méltányos áron szinte megfizethetetlen lenne az orosz cégek számára, elemzők attól tartottak, hogy az ásványkincstárca megvonhatja a cég fő kitermelési engedélyeit. A tárca ezen a héten hozza meg döntését, amely kétmilliárd dollárra szoríthatja le a Juganszk értékét.

A Juganszk olajmezői Hanti-Manysiföldön vannak. Bár ebben a nyugat-szibériai autonóm körzetben termel a Jukosz és a Mol közös vállalata is, ez a cég független a Juganszktól és önálló kitermelési engedéllyel rendelkezik – jegyezték meg moszkvai megfigyelők, hozzátéve: a Juganszk kiárusítása után a Jukosznak még mindig megmaradna másik két fő termelőegysége, a Szamaranyeftyegaz és a Tomszknyefty.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik