Belföld

Mádl kezében a labda

A koalíciós pártok hétvégi bólintását követően hétfőn kioszthatják a parlamenti képviselőknek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt kormányprogramját, amennyiben Mádl Ferenc köztársasági elnök a plenáris ülésen őt javasolja kormányfőnek.

Ma tesz javaslatot a parlamenti képviselőknek a miniszterelnök személyére Mádl Ferenc köztársasági elnök. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Mádl Ferenc részt vesz a parlamenti ülésen, s a jelölt várhatóan még az ülésen átadja programját. Az Országgyűlés szerdán folytatja le a programvitát, és még aznap szavaz a javaslatról: ez a határozathozatal egyúttal a miniszterelnök-jelöltről, azaz a távozó Medgyessy Péter utódjáról való voksolás is.







Csúszik az Eü-reform
Az egészségügyről szólva a program úgy fogalmaz, hogy megteremtik az ágazat átalakításának feltételeit, ugyanakkor hozzáteszi: 2006-ig nincs lehetőség az egészségügy átfogó modernizációjának végrehajtására. A dokumentum szerint cél az is, hogy egy évtizeden belül a magyar emberek várható élettartama három évvel emelkedjen.

Tízmillió magyar programja

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt pénteken kiszivárgott, s a koalíciós pártok által hétvégén megtárgyalt munkaterve úgy fogalmaz: tízmillió magyar állampolgár kormányának programja, amely egy tizenötmilliós nemzet iránti felelősséggel készült. Bátor, cselekvő kormányzást, igazságosabb társadalompolitikát, adócsökkentést, a foglalkoztatottság és a versenyképesség javítását, valamint elérhető, betartható célok megfogalmazását ígéri.

Az igazságosság szerepel fő szempontként a gyermektámogatások és az otthonteremtési politika átalakításában: például a 30 éven aluli házaspároknak hitelgaranciát ígérnek az első önálló lakás megvásárlásához, valamint új lakbértámogatási rendszer kidolgozását a legnehezebb helyzetben lévők számára. A programtervezet szerint a kormány folytatja a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatását, az autópálya-építést, a kórház- és iskolafelújítást, a privatizációt, a mezőgazdaság versenyképessé tételét, viszont új programokat indít az egészségügy, a felsőoktatás és az adórendszer átalakítása érdekében.

A program szerint a gazdaságban cél, hogy egyensúlyra törekedve tartsák fenn a beruházás- és fejlesztésvezérelt növekedést, valamint hogy 2010-ben a forintot felváltsa az euró. A gazdaságpolitika pilléreiként az évi 4 százalékot meghaladó egyensúlyőrző növekedést, az egyensúlyi feltételek fenntartását, a szigorú és takarékos költségvetési politikát határozza meg a tervezet.







Árva kritikus
Az egyetlen komolyabb kritika Bauer Tamás volt országgyűlési képviselő szájából hangzott el. Szerinte a mostani kormány ott folytatja az ígérgetések politikáját, ahol azt a Medgyessy-kormány abbahagyta, ezért a koalíció 2006-ban el fogja veszíteni a választásokat.

A koalíciós partnerek bólintottak

Az MSZP-frakció már pénteken támogatásáról biztosította az új kormány programját. Az SZDSZ országos tanácsa pedig szombaton hagyta jóvá a kormányprogramot. A zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyalásról kiszivárgott hírek szerint némi magyarázatra szorult, hogy miért nem kaphatják meg az országos tanács tagjai azt a kormányprogramot, amelynek elfogadásáról döntenek.

Ezt a pártvezetés azzal magyarázta, hogy Gyurcsány Ferenc nem kívánta idő előtt nyilvánosságra hozni a dokumentumot. Vita főként arról alakult ki, hogy miért nem húz élesebb határvonalat a program az eddigi és az eztán következő kormány között. A tanácskozást követően Pető Iván úgy fogalmazott: a Gyurcsány-kormánynak határozottan meg kell különböztetnie magát a Medgyessy-kabinettől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik