Belföld

Kormányprogram – ígéretek, irányok

A főleg társadalompolitikára támaszkodó kormányprogram az igazságosság jelszavát tűzte zászlajára – de nem tudni, valójában kik és mennyien lesznek nyertesek. Az első vesztes viszont már megvan: az egészségügy.

Igazságos és lendületes kormányzást ígér programjában Gyurcsány Ferenc, melyet hétfőn nyújtott be a parlamentnek, azután, hogy Mádl Ferenc hivatalosan is őt javasolta kormányfőnek. A hamarosan hivatalba lépő kormány programja legalább annyira hasonlít egy választási kampány prezentációjához, mint amennyire a Három kívánság postaládájába beérkező leveleket idézi, a szám mögé persze még vagy két nullát hozzáképzelve. A korábbi – elsősorban a legutóbbi, Medgyessy-féle – kormányprogramokhoz képest azonban még akár realistának is nevezhető.
Az elődökről
Az előző kormánnyal kapcsolatban a dokumentum leszögezi: nagy eredménye, hogy megszüntette a félelem légkörét egy mesterségesen megosztott társadalomban, elősegítette a gazdasági növekedés gyorsulását, és a társadalom jelentős csoportjainak életkörülményeit javította a koalíciós pártok választási ígéreteinek végrehajtásával. „Az indokolt jóléti és modernizációs intézkedések összessége azonban nem volt összhangban a gazdaság teljesítőképességével – olvasható az új kormányprogramban. – Miközben számos problémát megoldottunk, új feszültségek keletkeztek. A lassan megkezdett, de mára már dinamikus növekedést eredményező gazdasági fordulat után hozzá kell fogni az igazságosabb társadalompolitika létrehozásához és az államháztartásnak a versenyképességet szolgáló átalakításához. Lendület, következetesség, határozottság kell. Változásra van szükség.”

Hangsúlyok és feszültségek


Lakner Zoltán politológus szerint legalábbis visszafogottabb a Gyurcsány-kabinet jövőképe az előzőhöz képest. Bár az is tény, hogy volt honnan fejlődni, hiszen a Medgyessy-kormány programja „politikai aknamező” (volt) a kormányzati ígéreteknek az ellenzék következő választásári kampányában minden bizonnyal kiemelt szerepet játszó számonkérése szempontjából.

A dokumentum kiemelt helyen kezeli a szociálpolitikát, de ennek megítélésében még kormányoldalon sincs teljes egyetértés. Bauer Tamás, a szabad demokraták korábbi képviselője például csalódott amiatt, hogy a társadalompolitikai dinamikája mellett elmaradnak a gazdasági reformok, azok az átalakítások melyek növelnék a hazai gazdaság versenyképességét és elősegítenék a növekedést. „Ily módon továbbra is fennmarad a feszültség az ígéretek költségvetési vonzata és a gazdaságpolitikai korlátok között” – vonta le a tanulságot a FigyelőNet kérdésére Bauer, rámutatva, hogy a most távozó kormány népszerűsége is a túlköltekezést követő gazdasági korrekciók során olvadt el.

Pozitívan értékeli viszont a kormányprogram tematikáját Lakner Zoltán, aki szerint mindenképp újszerű ez a program abból a szempontból, hogy nem a külpolitikára vagy más irányokra, hanem egyértelműen a szociálpolitikára helyezi a hangsúlyt úgy, hogy azért nem feledkezik meg a gazdaságról növekedésről sem, melyről az első oldalakon szól. „Indításnak ennél többet nem lehet csinálni, aztán majd kiderül, mit képes megvalósítani a kormány” – mondta lapunknak a politológus.Kormányprogram – ígéretek, irányok 9

Fotó: MTI

Átalakítás helyett feltételteremtés


Abban azonban szinte teljes az egyetértés, hogy a kormányváltás vesztese az egészségügy, mellyel kapcsolatban a kormányprogramban ez áll: 2006-ig nincs lehetőség átfogó modernizációjának végrehajtására. Viszont ígéretet tesz a program arra, hogy a kormány megteremti az ágazat átalakításának feltételeit. Ez utóbbi érvet megalapozatlannak tekinti Bauer Tamás, aki ezzel arra utal, hogy egy rosszul működő rendszer fenntartása is jelentős költségeket jelent.

A politikai akarat hiányáról beszélt az egészségügy kapcsán Lakner Zoltán is. Szerinte a reformokat nagyjából augusztus elején kellett volna megkezdeni, de a kormányváltás után világossá vált, hogy ebbe már nem mernek belevágni a kormánypártok.
Cityrendőrség
Az új kormány a sorkatonaság megszüntetése és a hivatásos hadsereg létrehozása mellett ígéretet tesz arra is, hogy 500 szolgálati lakást épít a katonák és családjaik számára. „A polgárok biztonságérzetének javítása érdekében Ťláthatóváť tesszük a rendőrséget – áll a kormányprogramban. – Budapesten megalakítjuk a Cityrendőrséget, a nagyvárosokban elindítjuk a lakótelepi rendőrségprogramot. Törvényt alkotunk az áldozatok jogi segítésére, káraik enyhítésére. Két új, egyenként 700 fős börtönt építünk, folyamatosan korszerűsítjük a büntetés-végrehajtási intézeteket.”

Hitelgarancia a lakáspiacon


A Lendületben az ország címet kapott kormányprogram a kevés konkrétuma között megjegyzi, hogy hitelgarancia bevezetését tervezi a kormány a 30 éven aluli házaspárok számára az első önálló lakás megvásárlásához, valamint új lakbértámogatási rendszer kidolgozását a legnehezebb helyzetben lévőknek. A programtervezet szerint a kormány folytatja a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatását, az autópálya-építést, a kórház- és iskolafelújítást, a privatizációt, a mezőgazdaság versenyképessé tételét, viszont új programokat indít az egészségügy, a felsőoktatás és az adórendszer átalakítása érdekében.

A program szerint a gazdaságban cél, hogy egyensúlyra törekedve tartsák fenn a beruházás- és fejlesztésvezérelt növekedést, valamint hogy 2010-ben a forintot felváltsa az euró. A gazdaságpolitika pilléreiként az évi négy százalékot meghaladó egyensúlyőrző növekedést, az egyensúlyi feltételek fenntartását, a szigorú és takarékos költségvetési politikát határozza meg a tervezet.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Magyar modell: bizonygatják, hogy felkészültünk a második hullámra, de a szakadék szélén állunk

Úgy tetszik, stratégiát váltott és mindent egy lapra tesz fel az Orbán-kormány: a fertőzöttek száma már nem fontos, csak a halálesetek elkerülése és az ország működése. Csakhogy sem a tesztelés, sem a kontaktkutatás, sem a járványügy nem működik olajozottan. Ez veszélyes kombináció lehet, és bár a kormány szerint az egészségügy felkészülten várja a betegek érkezését, ezzel ellentétes hírek is érkeznek.

Emberevéssel vádolt cigányokat végeztek ki a Nyúzóvölgyben

Az évszázad Európát is megrázó büntetőügyében több mint 200 vándorcigányt vádoltak 31 gyilkossággal és emberhús fogyasztásával 1782 nyarán Kemencén. Az elrettentésnek szánt durva és megalázó kivégzéseknek az uralkodó közbelépése vetett véget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.