Belföld

Kaiser és társa tagadják a móri bankrablást

Kaiser Ede és Hajdú László vádlottak a két éve tartó eljárás során először tettek érdemi vallomást, melyben több vádbeli súlyos bűncselekményt beismertek, de a nyolc halálos áldozatot követelő véres cselekményt tagadják.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg a büntetőper, a két előzetes letartóztatásban lévő vádlottat rendőrök sorfala kísérte a Fővárosi Bíróság legnagyobb tárgyalótermébe.

Kaiser Ede és Hajdú László rezzenéstelen arccal hallgatta a vádirat felolvasását, melynek során az ügyész hosszú perceken át aprólékosan ismertette a 2002. május 9-i mészárlás részleteit.

A vád szerint Kaiser Ede a móri bankfiók ajtajából figyelt kifelé és technikai okokra hivatkozva elküldte a bankrablás ideje alatt érkező ügyfeleket, eközben pedig az eljárás során ismeretlenül maradt társa Scorpio típusú hangtompítós géppisztolyával végigjárta a helyiségeket és közvetlen közelről fejre, felső testre leadott lövésekkel kivégezte áldozatait. A bankrablók összesen 7,3 millió forintot zsákmányoltak.


Az ügyészség Kaiser Edét tettesként vádolja nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel, míg Hajdú Lászlót, aki a vád szerint fegyvereket szerzett a bűncselekményhez, a móri bűntény kapcsán bűnsegédi magatartással.

A két vádlott 2002 júliusi elfogása óta nem tett részletes érdemi vallomást, csupán egyszer beszéltek arról, milyen alibit tudnak igazolni a móri bűncselekmény idejére. A büntetőper első tárgyalásán azonban a két vádlott rászánta magát a vallomástételre.

Kaiser és Hajdú is átadott egy-egy rövid írásbeli, egymáshoz nagyon hasonló tartalmú nyilatkozatot a bírónak, melyek szerint gyakorlatilag elismerik mindegyik vádiratban terhükre rótt bűncselekményt, köztük több fegyveres rablást, súlyos testi sértést, illetve lőfegyverrel visszaélést, csak a móri vérengzést nem.


Kaiser és társa tagadják a móri bankrablást 1

Kaiser Edét bevezetik a Fővárosi Bíróság tárgyalótermébe (Forrás: MTI)

Kaiser és Hajdú a hétfői tárgyaláson felolvasott beadványában egyes vádpontoknál kisebb mértékben enyhíteni próbálta felelősségét, illetve terhelően nyilatkozott Kiglics Attila harmadrendű vádlottról, aki viszont a nyomozás során Mórral kapcsolatban tett rájuk terhelő vallomást.

A tárgyaláson Hajdú szóban semmit nem kívánt nyilatkozni. Kaiser azonban válaszolt a bíró kérdéseire. Eszerint Kaiserben felvetődött a móri fiók, mint lehetséges célpont, mert “szimpatikus volt kívülről”. De Kaiser állítása szerint csak kocsiból látta a fiókot, ugyanis 2000 őszén többször meglátogatta móri barátnőjét, aki a banktól mintegy száz méterre lakott.

Kaiser állította, hogy a móri bankrablás idején Csepelen volt. Épp az autójában ült, amikor Hajdú felhívta telefonon és elmondta, mit hallott a hírekben a móri bankrablásról. “Minket is megrázott, hogy ilyen aljas cselekményt követtek el” – jegyezte meg Kaiser.

Arra a bírói kérdésre, miért hívhatta fel a móri bankrablás kapcsán őt Hajdú, Kaiser annyit válaszolt: “talán mert ez volt a foglalkozásom, hasonló jellegű bűncselekményekkel foglalkoztam”.


Kaiser és társa tagadják a móri bankrablást 2

Hajdú László vádlott írásbeli vallomását készíti elő

A vádlott elmondta azt is, hogy az idő tájt kisebb bűncselekményekből fedezte megélhetését. A hétfői tárgyaláson megkezdte a vallomástételt a harmadrendű, előzetes letartóztatásból korábban kiengedett vádlott, Kiglics Attila, akit két rablással vádolnak és Mórral kapcsolatban a nyomozás során terhelően nyilatkozott Kaiserre és Hajdúra.

Kiglics Attila elmondta, hogy együtt követtek el több bűncselekményt és Kaiser felvetette mint lehetséges célpontot, a móri fiókot, melyet meg is figyelt.

A büntetőper kedden Kiglics Attila kihallgatásával folytatódik és a héten várhatóan sorra kerül a büntetőügy további hat, szabadlábon védekező vádlottja, akik rablási cselekmények, lőfegyverrel visszaélés, illetve okirat-hamisítás miatt állnak bíróság előtt, de Mór kapcsán nem vádolták meg őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik