Belföld

Floridába érkezett a Jeanne hurrikán

Lesújtott Floridára a Jeanne hurrikán, amely előzőleg a Karib-tenger térségében pusztított. Egyelőre nincsenek adatok esetleges halottakról vagy sebesültekről.

A Jeanne helyi idő szerint szombat éjfél előtt 10 perccel Stuart település térségében érte el a sűrűn lakott Florida keleti partvidékét, szinte pontosan ugyanott és ugyanabban a napszakban, mint három héttel korábban a Frances nevű hurrikán, s ilyen párhuzamra nincs példa a miami hurrikánközpont működésének 1851-es kezdete óta. Az óránkénti 185 kilométeres sebességgel haladó szélvihar óriási esőzéssel járt, a helyenként 160 millimétert is elérő csapadék heves sodrású folyóvá változtatott sok utcát.

A viharos széllökések tovasodorták a Frances pusztítása után maradt törmeléket, szétszaggatták az éppen csak helyreállított villamos felső vezetékeket és magas hullámokat keltettek az Atlanti-óceán vizén. A transzformátorállomások és a távvezetékek megrongálódása miatt 900 ezer ember maradt áram nélkül Floridában. Mivel a kárelhárító munka csak napkeltével és a vihar csillapultával indulhatott, egyelőre nincsenek adatok esetleges halottakról vagy sebesültekről. A Frances 18 halottat követelt a “napfényállamban”.

A Jeanne ereje a hurrikánok erősségének osztályozására használt skálán a 3-as fokozatnak felelt meg, Florida belseje felé haladva azonban veszített erejéből és az állam fővárosát, Miamit már 2-es erősségűvé lefokozva érte el. Elővigyázatosságból azonban szükségállapotot rendeltek el a szomszédos Georgia államban is. Jeb Bush floridai kormányzó gyors segítséget ígért a károsultaknak és arra kérte fivérét, George W. Bush amerikai elnököt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területté Floridát, hat héten belül immár negyedszer, mert így gyorsan pótlólagos szövetségi segélyhez juthatnak a rászorulók. A floridai lakosok egyébként kevésbé ijedtek meg Jeanne-től, mint korábban Francestől.

Jóllehet a hatóságok a tengerpart 500 kilométeres szakaszán hárommillió embert szólítottak fel arra, hogy keressen biztonságos menedéket, a rendelkezésre álló 66 800 szükségszállás közül csak 18 ezerre tartottak igényt az emberek. Amikor Jeanne első széllökései elérték a szárazföldet, még kocogók és mozgóárusok járták a tengerpartot, fiatalok mártóztak az egyre erősebben hullámzó tengerben. Sokan fittyet hánytak az intelmekre, Key Biscayne polgármestere szerint az emberek már belefáradtak az örökös hurrikánriadóba.

A mostani hurrikánszezonban a Jeanne már a negyedik ilyen természeti jelenség; az 1851 óta végzett megfigyelések szerint most először fordul elő, hogy egy szezonban négy hurrikán is pusztítson. A Jeanne a Bahama-szigetek felől érkezve, útközben jelentősen megerősödve érte el Floridát. A Jeanne egy héttel ezelőtt, még trópusi viharként Haitin, a Dominikai Köztársaságban és Puerto Ricón pusztított. Haitin kétezer, a Dominikai Köztársaságban pedig 31 ember életét követelte a heves széllel járó, áradásokat okozó ítéletidő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik