Belföld

Eladná vezetékes telefonszolgáltatóját az orosz kormány

Ismét szóba került az Oroszországban stratégiai vállalatnak tekintett vezetékes telefonszolgáltató, a Szvjazinveszt eladása és a nemrég még 25 százalékban a Soros György érdekeltségébe tartozott vállalat fennmaradó 75 százalékát privatizálnák.

Hétfőn az orosz gazdasági miniszterhelyettes, Andrej Saronov közölte, hogy technikailag nem látszik hosszas procedúrának a vállalatot kiemelni a stratégiainak tekintett cégek köréből, s a kormányzat már dolgozik is a vonatkozó törvényen.

A nyáron 40 milliárd rubeles privatizációs tervet fogadott el a jövő évre az orosz kormány, de a csomagból akkor kihagyta a legzsírosabb falatot, a Szvjazinveszt távközlési óriást.

Annak 25 százalékát, plusz egy részvényt 1997-ben a részben Soros György tulajdonában lévő Mustcom konzorcium vette meg 1,9 milliárd dollárért. Soros az idén megvált a Mustcomban lévő részétől, mintegy 700 millió dollárért tovább adva azt Len Blavatnik New York-i milliárdosnak. A magyar származású befektető élete legrosszabb befektetésének nevezte a Szvjazinveszt negyedének megszerzését.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik