Belföld

A legfőbb ügyésszel randevúzott az új főrendőr

Polt Péter legfőbb ügyész hivatalában fogadta Bene László új országos rendőr-főkapitányt.

Bene László a mintegy másfél órás megbeszélést követően autóval hajtott ki a Legfőbb Ügyészség épületéből és nem nyilatkozott az újságíróknak. Egyelőre az ügyészségen sem kívántak tájékoztatást adni a találkozóról az MTI-nek. A szeptember 16-án hivatalába lépett új főkapitánynak ez volt a bemutatkozó látogatása a legfőbb ügyésznél.

A találkozó előzménye, hogy a Magyar Nemzet című napilap a Kulcsár Attila ügyészségen tett gyanúsítotti vallomásaira hivatkozva szerdai és csütörtöki számában több magas rangú rendőrt is összefüggésbe hozott a brókerbotránnyal, így többek között Ferenczi Lászlót, az ORFK bűnügyi igazgatóját, a magyar rendőrség első számú bűnügyi vezetőjét, Papp Csabát, a SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjét és Molnár Csabát, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának korábbi vezetőjét.

Bene László csütörtökön rendkívüli, országos főkapitányként bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott, ahol úgy fogalmazott, hogy a Magyar Nemzet című napilap “minden eddiginél messzebbre ment, alaptalanul, bizonyítékok nélkül” vádolt meg rendőrségi dolgozókat Kulcsár Attila vallomására hivatkozva.
Mint mondta: az volt az eredeti szándéka, hogy a napilap szerdai cikkéről csak azután nyilatkozik, hogy Polt Péter tájékoztatta az eljárás részleteiről. Hangsúlyozta: következetesen ragaszkodik ahhoz, hogy a rendőrség működése ne kerülhessen politikai viták kereszttűzébe, s szándéka szerint következetesen biztosítja a rendőrség elfogulatlan, a közérdeknek megfelelő, a napi politikai érdekektől távol tartott működését.

“Sajnálatosnak tartanám, ha e törekvésemet éppen munkánk törvényességére felügyelni hivatott szerv nehezítené” – mondta a főkapitány csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol azt is jelezte, hogy a tervezettnél korábban kíván találkozni Polt Péterrel.
A Legfőbb Ügyészség csütörtökön a főkapitány sajtótájékoztatója előtt közleményt adott ki, mely szerint a Kulcsár-ügyben napvilágot látott sajtóhírek nem az ügyészségtől származnak. A közlemény szerint a kiszivárgott információk jelentős része súlyosan veszélyezteti a nyomozás eredményességét.

“Az ügyészség álláspontja szerint a közvéleménynek az ügyészségtől származó hiteles tájékoztatásig fenntartással kell fogadni minden más forrásból származó információt, különös tekintettel a következetésekre” – tartalmazza a Legfőbb Ügyészség csütörtöki közleménye.
Bene László a napokban az ügyészség és a rendőrség közti nézeteltérések kezelésére vonatkozó kérdés kapcsán a Magyar Nemzetben úgy fogalmazott: “Viták természetesen lesznek, de ha rajtam múlik, akkor ezek nem a sajtón keresztül zajlanak majd, hanem azok között a munkatársaim vagy adott esetben köztem és az ügyészség vezetői között, akikre ez tartozik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik