Belföld

Olasz női túszok kivégzését jelentették be iraki terroristák

Bejelentette az Irakban túszul ejtett két olasz segélymunkásnő kivégzését egy iszlámista csoport internetes közleményében, amit az olasz hatóságok azonban egyelőre nem erősítettek meg.

A magát Szent Háború Szervezetnek nevező csoport – szerda esti híradás szerint – az iraki szélsőségesek által nem túl gyakran használt egyik weboldalon megjelent közleményében tudatta: kivégezte a két olasz nőt, mert Róma nem teljesítette az olasz katonák Irakból történő kivonását célzó követelését. A csoport egyúttal azzal fenyegetőzött, hogy csapást mér Irakban minden külföldire.

A közlemény hitelessége egyelőre nem volt megállapítható, s Rómában sem erősítették meg a túszok kivégzését.

Az ANSA hírügynökség által idézett olasz hatóságok közölték, hogy nem rendelkeznek semmilyen olyan információval, amely alátámasztaná a közleményben foglaltakat és óvatosságra intettek az állítólagos kivégzéssel kapcsolatban. Ugyanezt hangoztatták az olasz tévécsatornák is híradásaikban.

A két túsz munkaadója, a Híd Bagdadba segélyszervezet internetes honlapján pedig kevésbé hitelt érdemlőnek nevezte a közleményt, hangsúlyozva, hogy komoly kétségei vannak annak valóságtartalmát illetően.

Egy hasonló nevű – magát Iszlám Szent Háború Szervezetnek nevező, addig ismeretlen – csoport szeptember közepén már szintén fenyegetőzött a két túsz kivégzésével és az olasz csapatok kivonását követelte, aminek teljesítésére 24 órás határidőt szabott.

A két olasz segélymunkásnőt, Simona Parit és Simona Torrettát két iraki kollégájukkal együtt szeptember 7-én, fényes nappal, Bagdad központjából hurcolták el ismeretlen fegyveresek. Személyükben először kerültek nyugati nők emberrablók fogságába az arab országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik