Belföld

A Natura 2000 miatt változik a vidékfejlesztési terv

A Natura 2000 európai természetvédelmi hálózat kihirdetéséről szóló kormányrendelet életbe lépését követően módosítani kell a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervet (NVT)azért, hogy a természetvédelmi programhoz kapcsolódó uniós támogatásokhoz a gazdálkodók hozzáférhessenek.

Haraszthy László a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Natura 2000 programkapcsán felmerülő változásokat ismertette csütörtökön egy szakmai konferencián Budapesten.

Az európai szinten jelentős természeti értékek megóvását célzó Natura 2000 hálózat az ország összterületének 20,6 százalékára terjed majd ki, amelyen kompenzáció fejében csak a természeti örökséget megőrző tevékenységeket lehet folytatni. A helyettes államtitkár elismerte, hogy időbeli csúszás tapasztalható a Natura 2000 területekhez kapcsolódó kormányrendelet elfogadását illetően. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a rendeletet a kormány legközelebbi ülésén jóváhagyja.

Haraszthy László utalt arra, hogy a kormányrendelet késedelme miatt maradtak ki a júliusban már elfogadott NVT-ből az eredetileg oda tartozó, Natura 2000-hez kötődő támogatási jogcímek, amelyeknek utólagos beillesztése miatt kell módosítani a tervet.A kijelölt területeken való földhasználat általános szabályairól jövő februárban várható kormányrendelet, amelyet a KVM a földművelésügyi tárcával közösen készíti elő.

Az idén és jövőre a jelenlegi természetvédelmi forrásoknál jelentősen magasabb összegre nem számíthatnak a Natura 2000 területek földtulajdonosai, földhasználói, ugyanakkor az idén korlátozást sem vezetnek be a területeken, s jövő évtől is csak lépcsőzetesen.

A helyettes államtitkár az EU Natura 2000 természetvédelmi programjának finanszírozását felügyelő Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő információira hivatkozva közölte, hogy Brüsszel a 2007-től kezdődő új költségvetési időszakra évi 4,4 milliárd eurót irányoz elő a Natura 2000 programra.Hozzátette:a magyar földhasználók és földtulajdonosok átlagosan évente 5 ezer forint támogatást kaphatnak hektáronként.

Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke előadásában arról beszélt: nem csak a világos szabályok meghatározására, a források hozzáférhetőségének megteremtésére kell hangsúlyt fektetni, hanem arra is, hogy a gazdálkodók mielőbb értesüljenek a program előnyeiről is mielőbb bekapcsolódjanak abba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik