Belföld

Lassul az orosz gazdasági növekedés

Az első félévi 7,4 százalékos ütemről a második félévben 6,5 százalékosra vagy az alá is lassulhat az orosz gazdaság növekedése - közölte csütörtökön Andrej Saronov helyettes gazdaságfejlesztési miniszter.

Augusztusban az orosz GDP 7 százalékkal volt nagyobb a tavaly augusztusinál – tette hozzá. A kormánytag az ütem lassulását elsősorban azzal indokolta, hogy az ipar már visszafogott a korábbi tempójából, és a beruházásoknál is lassulás figyelhető meg. Ezzel együtt az egész évi növekedés eléri majd a 6,9 százalékot, amit eredetileg célul tűztek ki – mondta.

Saronov közölte azt is, hogy Vlagyimir Putyin elnök rövidesen aláírja az Aeroflot légitársaság és a Szvjazinveszt távközlési nagyvállalat 2005-ös privatizálásáról szóló rendeleteteket. Ezeket ugyanis végül levették a stratégiailag fontos, azaz nem eladható orosz vállalatok listájáról. Most úgy gondolják, hogy ezekben a cégekben csak úgynevezett aranyrészvényt kell megtartani. Az államnak az Aeroflotban 51 százalékos, a távközlési vállalatban 75 százalékos részesedése van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik