Belföld

Különadó két évig – leépít az OTP

Ezer embert bocsát el az OTP Bank Rt. - jelentette be a vállalat elnöke Csányi Sándor, miután megállapodott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölttel arról, hogy csak két évre szól a bankok különadója.

Kedden délelőtt találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt és Csányi Sándor az OTP vezérigazgatója. A téma a közéletet is már közel egy hetes bejelentése óta foglalkozató banki adóterhek emelésének kérdése, illetve ennek módja. A miniszterelnök-jelölt az egyeztetést követően kijelentete: a magyar bankok tudomásul vették a kormány azon igényét, hogy a költségvetéshez a következő két évben 30-30 milliárd forinttal járuljanak hozzá.

Gyurcsány a rögtönzött folyosói sajtótájékoztatón bejelentette, hogy kompromisszumos megegyezés született. Csupán az elkövetkező két évre (2005-2006) vezetik be a banki különadót, mely éves szinten 30 milliárd Ft extra adóbevételt jelent az állam számára. A várható különadó korlátozott időszakra való bevezetését Gyurcsány szerint az indokolja, hogy 2007-től olyan nagyobb összegű EU-források érkeznek majd az országba, amelyek nem teszik szükségessé a különadó fenntartását.

A megvalósításnak két módja lehet: nyolc százalék extra adó, vagy kamatkülönbözet adó. Ez utóbbit, Erdei Tamás a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a bankok az általuk kapott illetve fizetett kamatok különbözetéből fizetnék, a kamatrés 6 százaléka lenne az adó, amit a társasági adóból levonhatnának. Hogy az állami elvonás két módja közül melyik valósul meg arról még a napokban döntés születik.


Csányi: nem terhelik át az extra költségeket


A tervek szerint hamarosan kormányhoz jutó miniszterelnök-jelölt távozását követően Csányi Sándor leszögezte, hogy az OTP Bank a megállapodás nyomán kieső nyereségét az elkövetkező két évben az intenzívebb nemzetközi tevékenysége révén pótolni tudja majd ugyanő hozzátette: az ezen időszak alatt a vállalat ezer embert fog elbocsátani, elsősorban a back-office területről.

Csányi Sándor újságírói kérdésre közölte: ugyan nem készültek még számítások, de az “extraadó” várhatóan 9-10 milliárd forintjába kerül az OTP-nek 2005-ben. Annyi azonban már biztos, hogy, a 2004. évi várható nyereségből 120 százalékos osztalékot fizet majd a bank a részvényeseinek. „Az OTP egyetértett azzal is, amiről a bankszövetség tagjai megegyeztek, vagyis a legnagyobb hazai pénzintézet sem terheli át sem lakossági, sem vállalati partnereire a különadó többletterhét. Egyúttal tudatosította, az OTP Bank folytatja akvizíciós tevékenységét a közép-kelet-európai térségben.” – finomította korábbi bejelentését a vezérigazgató, leszögezve, hogy mivel a különadó bevezetése korlátozott időszakra szól, nem csoportosítja át az OTP más országokba egyetlen üzletágát sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik