Belföld

Bicikliutakért tekert a tömeg szerda este

Biciklisek, tandemesek, családi tandemesek, görkorisok, rolleresek lepték el szerda kora este Budapest belvárosát. Az Autómentes Nap alkalmából szervezett demonstráción a becslések szerint négyezren vehettek részt.

A városligeti műjégpálya elé invitálták szerda este hat órára, az Autómentes Nap alkalmából szervezett kerékpáros demonstráció szervezői a tekerni vágyó városlakókat. A felhívásra azonban olyan nagyszámú kerékpáros gyűlt össze, hogy a tömeg jelentős hányada kiszorult a műjégpálya előtti térről.

Így rendőri felvezetéssel az Andrássy útról indult el a kerékpáros felvonulás. A demonstráció a kerékpárral közlekedők egyre nagyobb társadalmi súlyára, és az általuk igényelt bicikliutak, szállítási-, és tárolási lehetőségek bővítésének szükségességére kívánta felhívni a figyelmet.

Körülbelül négyezren vettek részt a felvonuláson, amelyen a biciklisek mellett feltűntek a tandemesek, görkorisok és rolleresek is. Volt, akit szülei gyerekutánfutóban szállítottak, egy görkoris anyuka pedig biciklizni tanuló gyermekét irányítgatta a tömegben. Bár a többség rutinos bringás benyomását keltette, akadt olyan is a tömegben, aki öltönyben pattant biciklire.

Az Andrássy útról a tömeg a Lövölde tér felé vette az irányt, a Rákóczi útra a Baross térnél fordult ki. Innen egyenesen az Erzsébet hídra vezetett útjuk, majd az Attila úton, Moszkva téren, Margit hídon keresztül vissza a Hősök terére. Az Astoriánál, ahol a tömeg bevárta a leszakadókat, néhányan fejük fölé kapták biciklijüket, mint ahogy az a rendezvény emblémájában is látható.

A demonstráció egy külföldi delegáció átvonulásánál nagyobb fennakadást nem okozott. Az útlezárások 15-20 percig tartottak. Csak azok voltak most is boldogtalanok, akik a buszokra várakoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik