Belföld

Orosz gázipari cégben vett részesedést a Total

A francia Total olajipari konszern 1 milliárd dolláros üzlet révén megszerezte a Novatek, második legnagyobb orosz gázipari vállalat 25 százalékát a szerdán létrejött megállapodás szerint.

Az elemzők szerint ez az üzlet – és a ConocoPhillips várható Lukoil-részesedés szerzése – segíthet az orosz befektetések iránt a Jukosz-ügy miatt megingott bizalom helyreállításában.

A Total szóvivőjének közlése szerint a világ negyedik legnagyobb olajipari vállalata a Novatek negyedrésznyi olajtartalékaihoz 1 dolláros hordónkénti áron jutott, ipari források szerint így adódik az 1 milliárd dolláros üzlet a 4 milliárd dollárra értékelt Novatek egy részének megszerzéséről. A Novatek gázvagyona 1,5 billió köbméter, olajkincse 950 millió hordónyi.

A Novatek a legnagyobb független orosz gáztermelő vállalat. Gázvezetékekhez való hozzáférését azonban a Gazprom, a világ legnagyobb gázipari vállalata ellenőrzi. A vállalat tőkebevonással készült fel a tervezett gázipari liberalizáció miatt elkerülhetetlen modernizációs beruházásokra. Az idén egyharmadával évi 27 milliárd köbméterre kívánja növelni termelését, ami még így is mindössze öt százalékát teszi majd ki a Gazprom termelésének, de például Spanyolország 15 havi felhasználását fedezi. 2010-re a Novatek már évi 50 milliárd köbméter gázt kíván a felszínre hozni, azaz 7 százalékát adná az orosz termelésnek.

Egyes szakértők megkérdőjelezték az orosz gázpiac alacsonyabb árára hivatkozva a Total üzletének értelmét, mások azonban azt prognosztizálják, hogy az orosz hazai árak az évtized végére felzárkóznak a nemzetközi piaci árakhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik