Belföld

Öngyilkos merénylet Jeruzsálem központjában

Felrobbantotta magát egy öngyilkos palesztin merénylő szerda délután Jeruzsálem központjában. Az izraeli rendőrség közlése szerint két ember, köztük a merényletet elkövető nő vesztette életét, további 14 személy megsérült, hárman közülük súlyosan.

Az ENSZ Közgyűlésének ülésszaka alkalmából New Yorkban tartózkodó Szilvan Salom izraeli külügyminiszter azt mondta újságíróknak, hogy értesülése szerint legalább három halálos áldozata volt a merényletnek. Az Izraellel folytatott tárgyalások palesztin minisztere elítélte a merényletet.

A robbanás az izraeliek által 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálemben történt, a nyugatiak által French Hill néven ismert zsidó negyed közelében. A Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz lazán kapcsolódó al-Aksza Mártírjainak Brigádjai csoport jelentkezett az öngyilkos merénylet szervezőjeként. Külföldi hírügynökségekhez eljuttatott üzenete szerint a támadás bosszú volt nábluszi és dzseníni palesztin harcosok izraeliek általi megöléséért.

Az öngyilkos merénylő egy autóstopposok számára kijelölt területen, az ott felállított biztonsági ellenőrző poszt közelében hozta működésbe a nála lévő robbanószerkezetet. Nem messze a robbantás helyétől sokan várakoztak egy buszmegállóban. A detonáció szétrombolta a megálló építményét. Száeb Erekát palesztin miniszter (az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere) elítélte a merényletet, kijelentve, hogy a Palesztin Hatóság ellenzi a civilekkel szembeni erőszakot. Jeruzsálemben hét hónapja nem történt ilyen jellegű támadás, Beér-Sevában azonban három héttel ezelőtt is történt egy kettős merénylet: két palesztin robbantó 16 embert ölt meg a dél-izraeli városban. Akkor a Hamász palesztin szervezet jelentkezett a terrorakciók szervezőjeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik