Belföld

EU: alacsony a foglalkoztatási arány Magyarországon

Alacsony a foglalkoztatási ráta Magyarországon, különösen az alulképzettek, a nők és az idősebb munkavállalók körében - állapítja meg az Európai Unió foglalkoztatáspolitikai ajánlása.

A brüsszeli illetékesek valamennyi tagállam részére elkészítik javaslataikat, hogy ennek alapján a nemzeti foglalkoztatási intézkedések minél hatékonyabban szolgálják a közösségi célkitűzések teljesítését.

Az ajánlás elismeri: a munkanélküliség szintje Magyarországon jóval alacsonyabb az Európai Unió átlagánál. Mindez viszont összefügg azzal, hogy igen magas azok száma, akik nem vesznek részt a munkaerőpiacon sem foglalkoztatottként, sem munkanélküliként.

Az Európai Unió ajánlása felhívja a figyelmet a régiók közötti igen nagy aránytalanságokra. Megjegyzi azt is, hogy a munkaerő földrajzi, ágazati mobilitása rendkívül alacsony szinten áll Magyarországon. Bizonyos területeken munkaerőhiány figyelhető meg. Ennek oka, az alacsony mobilitáson kívül, hogy az oktatás és képzés nem alkalmazkodik a munkaerőpiac igényeihez.

Az ajánlás foglalkozik olyan feladatokkal is, amelyeket a költségvetési és adótörvények elfogadása során lehetne megoldani. Így például a foglalkoztatást nehezítő adók és járulékok csökkentésével. A nagyobb gazdasági aktivitáshoz az ajánlás szerint szükség lenne a munkakörülmények, az egészségügyi szolgáltatások javítására is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.