Belföld

Iránytű a PSZÁF-től a lakáshitel útvesztőjében

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mind a jelzálog-fedezeti ingatlanhiteleket igénylő ügyfelek számára, mind pedig a vételi jogot alkalmazó pénzügyi intézmények számára tájékoztató anyagot készített a hitelezési feltételek minél pontosabb alkalmazásához.

A PSZÁF felhívja az ügyfelek figyelmét többek között arra, hogy szerződéseiket azok megkötése előtt alaposan olvassák át, s csak akkor írják alá, ha valamennyi kérdésükre egyértelmű és megnyugtató választ kaptak. A felügyeleti összefoglaló kitér arra, hogy az ügyfelek akár el is veszíthetik a biztosítékul szolgáló ingatlan tulajdonjogát.

A felügyelt intézményeknek szóló tájékoztató tételesen felsorolja a kiadandó ügyfél-tájékoztatók tartalmát. Ezeknek közérthetően ismertetniük kell a vételi jog ismérveit, és az esetleges nem fizetés esetén várható következményeket is.

A fogyasztók és az egész piac védelmét szolgáló felügyeleti tájékoztatók célja, hogy a jelzálogalapú hitelezéssel kapcsolatban visszaélések egyetlen esetben se fordulhassanak elő. Az ezzel kapcsolatos, most kiadott részletes tájékoztatók teljes szövege megtekinthető a felügyelet honlapján (www.pszaf.hu) az Újdonságok, illetve a Fogyasztókért menüpont alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik