Belföld

Egy órával korábban nyit az olajtőzsde

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta elektronikus kereskedelme nemsokára a mostaninál egy órával korábban, londoni idő szerint hajnali egykor (közép-európai idő szerint hajnali kettőkor) kezdődik a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) - közölte az IPE vezérigazgatója, Richard Ward kedden.

Nem pontosította, mikor kezdenek majd korábban, csak annyit mondott, hogy az intézkedésre “igen hamar” sor kerül.

Az új időzítéssel versenyezni akarnak a tokiói árutőzsdével (TOCOM), amellyel azonos időben fognak kezdeni.

A legnagyobb európai energiatőzsdén, a londoni IPE-n jelenleg hajnali kettőtől este tízig tart az elektronikus kereskedés londoni idő szerint. Az úgynevezett hivatalos, nyílt kikiáltásos kereskedelmet a “parketten” viszont tovább szűkítik: november elsejétől, délelőtt tíz órától délután kettőig tart majd, a mostani 10.00-19.30 helyett, ugyancsak londoni idő szerint.

A szűkítés ellen tiltakoznak a forgalmazók: július 25-én, nemtetszésük jeléül, egynapos bojkottot tartottak az IPE ellen. Ward szerint ilyesfajta fellépéssel nem sokat lehet elérni a közvetlen, elektronikus kereskedelem terjedése ellen.

Kedd délelőtt a Brent a legközelebbi határidőre, novemberi szállításra hordónként 43,10 dollár volt az IPE-n, 19 centtel drágább a hétfői zárónál. Reggel és hajnalban azonos volt az ára a hétfői záróval. A Brent hétfőn hordónként 46 centtel 42,91 dollárra drágult az IPE-n novemberre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik