Belföld

Két Bosch-gyár egy napra

Egerben Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, Miskolcon Burány Sándor foglalkoztatásügyi és munkaügyi miniszter képviselte a kormányt a Bosch-konszern szeptember 20-án átadott két gyártócsarnokának avatóján. Az ünnepélyes megnyitokon jelen volt Franz Fehrenbach, a RobertBosch GmbH ügyvezető elnöke is.

A Bosch magyarországi nagyberuházási programja keretében a vállalat 2003. közepétől 2006. végéig összesen 150 millió eurót (mintegy 38 milliárd forintot) fektet be miskolci, egri és hatvani gyártóhelyein. Ezen időszak alatt a székhelyeken a munkahelyek számát több mint 2 000 fővel növeli -jelentette be Franz Fehrenbach.

A Bosch Rexroth Pneumatika Kft. új egri gyártóhelyén felépült pneumatikai részegységeket gyártó üzem 4,15 milliárd forint volumenű fejlesztésként valósult meg 274 új munkahelyet teremt a térségben.

A Miskolcon átadott két üzemcsarnokban elektromos kéziszerszámokat, valamint gépjárművekhez indítómotorokat és az azokhoz való komponenseket, reléket és hajtóművek gyártanak majd. Franc Fehrenbach hangsúlyozta a “Bosch számára Miskolc nagyon jó telephelynek bizonyult, az itteni egyetemhez fűződő kiváló partneri viszonynak köszönhetően szakképzett munkaerő áll rendelkezésünkre.

A miskolci gyár egyúttal a fejlesztési tevékenységet is szolgálja, és miután a cégnek egyre képzettebb mérnökökre lesz szüksége, ezért aktívan részt kívánunk venni a Miskolci Egyetem támogatásában- tette hozzá. Mint mondta: a felsőoktatási intézményben létrejövő “Robert Bosch Mechatronikai Tanszék” a kutatás, a képzés az oktatás területén fejti ki tevékenységét; egyik legfontosabb célja a mechatronikai képzés meghonosítása az egyetemen. A Bosch a tanszéket 70 ezer euró adománnyal, kutatási megbízásokkal és 2007-ig összességében 1 millió euró értékű felszereléssel támogatja – jegyezte meg a cég igazgatóságának elnöke.  

Burány Sándor foglalkoztatásügyi és munkaügyi miniszter a gyáravatón elmondta: a  mindenkori kormányoknak segíteniük kell a gazdaság szereplőit, hiszen számos ponton érdekeik egybe esnek. A szaktárca vezetője megelégedéssel nyugtázta, hogy Miskolcon 2004. végéig 500 új munkahely jön létre a német társaság beruházásának köszönhetően, “ám ha a beszállítói kört nézzük, akkor a Bosch-hoz csaknem kétezer ember köti majd munkáját, a létszám a későbbiekben pedig tovább bővülhet”. A kormányzat szándékai szerint ugyanakkor nemcsak a nagy külföldi cégek, hanem a kis- és közepes nemzeti vállalkozások is élveznek majd adókedvezményeket, amennyiben beruháznak, új munkahelyeket hoznak létre – tette hozzá Burány Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik