Belföld

Idén 500 milliárd dollár fölött lesz Kína importja

Kína importja idén meghaladja az 500 milliárd dollárt, a teljes kereskedelem értéke pedig felülmúlja az 1000 milliárd dollárt - jelentette be Po Hszi-lai, kínai kereskedelmi miniszter.

Po Hszi-lai arról is beszámolt, hogy 2004-ben a fogyasztási termékek és tőkejavak teljes értékesítése eléri a 15 ezer milliárd jüant (1 dollár= 8,28670 jüan). A miniszter a kínai kormány által támogatott Világipari és Kereskedelmi Szervezet pekingi ülésén szólalt fel.

Po Hszi-lai rámutatott arra, hogy Kína folytatja a technológiai berendezések, a magas műszaki színvonalat képviselő termékek, a nyersanyagok, valamint a fogyasztási termékek jelentős importját.

Beszédében a miniszter különös hangsúlyt fektetett arra, hogy bővítik a hamísított termékgyártás visszaszorítására tett intézkedéseket, amire szavai szerint elsősorban nem azért van szükség, mert sokan ezt követelik tőle külföldön, hanem a hazai ipar erősödése mellett ezt követeli meg a kínai érdek.

A hamísított termékek gyártása elleni szigorúbb fellépést követeli hosszabb ideje számos fejlett ország, köztük az Egyesült Államok. Az amerikai kereskedelmi kamara nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke, Myron Brilliant szerint a külföldi befektetők vesztesége évi több tíz milliárd dollár a kínai hamísított termékek miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik