Belföld

Gyurcsány: a technikában van mozgástér, a lényegben nincs

A miniszterelnök-jelölt továbbra is úgy véli, hogy az igazságosabb közteherviselés érdekében a bankokat kell jobban megadóztatni. A technikai kérdésekben ugyanakkor még van mozgástér - tette hozzá Gyurcsány Ferenc az MTV Este című műsorában hétfőn.

Igazságosabb és méltányosabb Magyarországot szeretnék – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc hétfő este. Ha az emberek vagy a bankok adójának emelése között kell választanom, nem sokat hezitálok – tette még hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a bankvezérekkel a pénzügyminiszter folytat tárgyalásokat, melyek során az elképzelés a technikai részleteket illetően még változhat, de a lényeg nem: 30 milliárd forint pluszbevételre számít az utóbbi évek legnyereségesebb intézményeitől. Az összeg nagyságrendjét illusztrálandó hozzátette: ez a pénz például elegendő lenne a sporttevékenységek közvetlen finanszírozására két évig, illetve fedezné az összes színház egyéves kiadását.

Gyurcsány nem tart attól, hogy az emelt adót a bankok egy az egyben áthárítanák az ügyfelekre, mert mint a banki működést jól ismerő emberként megjegyezte: ez nem megy ilyen egyszerűen. Attól sem tart, hogy a kulcstevékenységeiket külföldre vinnék az érintett pénzügyi intézmények, mert ebből a piacból élnek, ez a piac a legfontosabb a működésük szempontjából – tette hozzá.

Az alkotmányossági aggályokra vonatkozóan megjegyezte: jogászok vizsgálják, hogy minden szempontból alkotmányos és törvényes javaslat kerülhessen az Országgyűlés elé.

A személyi jövedelemadó-kedvezmények területén bekövetkező változásokról a miniszterelnök-jelölt azt mondta, a lakástámogatási kedvezmény évi hatmillió forintos jövedelem esetén “elkezd megszűnni”, akárcsak 12 millió forintos éves jövedelemnél a családtámogatás. “Az adózóknak kevesebb, mint két százaléka rendelkezik hatmillió forintnál nagyobb éves jövedelemmel. A kedvezmény ezzel szemben az adózók több mint kétharmadát érinti” – mondta.

A miniszterelnök-jelölt nem tudta megmondani, pontosan mekkora lesz a létszámleépítés jövőre az államigazgatásban. Kitért ugyanakkor arra, hogy az elmúlt években több mint 30 ezerrel nőtt az állam vagy az önkormányzatok által foglalkoztatottak száma.

Gyurcsány Ferenc a vajdasági magyarellenes atrocitások ügyében reményét fejezte ki, hogy a szerbiai választásokat megelőző felfokozott hangulat után az általános politikai hangulat konszolidálódni fog. “Ha nem így lesz, a magyar kormánynak és az európai közösségnek figyelmeztetnie kell Szerbiát, hogy az államnak dolga megvédeni állampolgárait, és ez a kötelezettség független attól, milyen nemzetiségűek ezek a polgárok. Azt hiszem, Magyarország és Európa együtt kellően erős lesz ahhoz, hogy ha kell, segítséget kérjünk és kapjunk a szerb kormánytól” – jelentette ki a kormányfőjelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik