Belföld

Gyurcsány szerint méltányos a banki többletteher

Gyurcsány Ferenc, kormányfő-jelölt szerint a kormány és a kormánypártok eltökéltek s nem engednek. Szerinte a dinamikusan fejlődő, versenyképes banki szektor vállaljon évi 30 milliárd forintos többletterhet.

“Nekünk az a fontos, hogy ez a szektor segítsen többet Magyarországnak (…), ez miszerintünk 30 milliárd forint körül méltányos, azaz a bankoktól ennyi többletterhet várunk el (…), a bankadótól ennyi bevételt szeretnénk” – közölte. Mint mondta, a technikai részletek még változhatnak.

A kormányprogram legfontosabb eleme egy igazságosabb ország megteremtésének lehetősége és képessége – mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormány ma nyújtja be az adótörvények tervezetét

Ma nyújtja be az adótörvények tervezetét a kormány az Országgyűlésnek. A Magyar Rádió információi szerint ebben az eredeti elképzelés szerepel, vagyis 16-ról 24 százalékra nő a pénzügyi vállalkozások nyereségadója.

Gyurcsány Ferenc tehát egyelőre nem hátrált meg a banki lobbi előtt, és betartja ígéretét, hogy kormánya többet vesz el azoktól, akiknek az átlagosnál több jut. A bankok tavalyi éves össznyeresége meghaladta a 200 milliárd forintot, az idei első féléves adatok pedig még ennél is káprázatosabbak. A bankszektor adózás előtti nyeresége 40 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévi profitot.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a benyújtendó tervezetre a múlt hét folymán úgy reagált, ha bevezetik a bankadót, a legnyereségesebb tevékenységeket külföldre viszik.

Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint erre azonban kevés az esély. Véleménye szerint, bár ki lehet szervezni adatfeldolgozást, és egyéb kiegészítő tevékenységet az országhatáron kívül, de azt, hogy a lakossági műveletekhez kötődő alaptevékenységet az országhatáron kivigye egy biztosító és bank, azt nehéz elképzelni, hiszen ezek hagyományosan olyan tevékenységek, amelyek helyhez kötődnek. Ráadásul a verseny is erősen közbeszól, ha tehát valaki egy feladatot, egy funkciót föladna, akkor elég valószínű, hogy lenne most jelentkező, aki belépne – vélekedett Bod Péter Ákos.

Hozzátette: Magyarországon már a negyvenet is meghaladta a bankok száma. Egyes szakértők szerint a piac túltelített, ráadásul, mióta az Európai Unióhoz tartozunk, már leányvállalatot sem kell alapítania egy külföldi pénzintézetnek, ha Magyarországon terjeszkedni akar. Elég, ha fiókokat nyit, és várja az ügyfeleket. Bankárok, banki vezetők keresik a nyereségadó-fizetés mérséklésének az eszközeit, szervezeti átsorolással, tevékenység átszervezéssel, de azért alapvetően nemigen tudnak kibújni ez alól, és ez látszik is az OTP tőzsdei árfolyamnak alakulásában. A kereskedelem visszatükrözte az árfolyamesésben azt a várható veszteséget, amit – ha bekövetkezik ez a lépés – a részvénytulajdonosoknak viselniük kell. Ebből az is adódik, hogy láthatóan nem feltételezik a kereskedők, hogy a veszteség teljes mértékét át tudnák terhelni a bankok az ügyfelekre, vagy ki tudnának bújni alóla más formában – mondta el Bod Péter Ákos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik