Belföld

Beletörődtek a szakszervezetek a leépítésekbe az Alitaliánál

Megállapodást kötött a hét végén az Alitalia olasz légitársaság vezetése a légi kísérőkkel is, így gyakorlatilag az összes érintett szakszervezet beletörődött a szanálási tervbe és a létszámcsökkentésekbe.

A főként állami tulajdonú, jelenleg 22 ezer főt foglalkoztató légitársaság szanálási programjában Giancarlo Cimoli kormánybiztos eredetileg ötezer fős karcsúsítást írt elő, a szakszervezetek azonban a kemény tárgyalásokon a felszámolandó munkahelyek csaknem negyedét meg tudták tartani, s 1321 főt megmenteni az elbocsátástól. A következő két évben mindenesetre 3684 dolgozó munkahelye szűnik meg a két részre váló cégnél, ami ezen időszak alatt 282 millió euró költségmegtakarítást jelent majd. Emellett a szakszervezetekkel kötött megállapodás megnyitja az utat a 400 millió eurós áthidaló állami hitelhez, amely nélkül már az ősszel működésképtelenné vált volna az Alitalia.

A végső megállapodást hétfőn este írja alá az Alitalia vezetése a szakszervezetek képviselőivel. Az Alitalia szanálási tervek 2008-ig így a létszámcsökkentés hozta 282 millió euró mellett a következő három évben 205 millió eurót takarít meg a szolgáltatások ésszerűsítésével és 363 milliót a kereskedelmi tevékenység átszervezésével. Cimoli kormánybiztos terve a komoly veszteséget – az idei első félévben 330 millió eurót, tavaly pedig 519 millió eurót – termelő Alitaliának 2006-ra 830 millió, 2008-ra pedig már 1027 millió euró összesített költségcsökkentést remél.

Az Alitalia jelenleg a közepes távú járatoknál 11 eurót költ egy kilométernyi légi útra, míg az Iberia és a Lufthansa hat-hét eurót, a Ryanair fapados pedig ezt öt euróból hozza ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik