Belföld

SZOT-vagyon – száll ide, szálloda…

A hírek szerint a SZOT-vagyon maradékát kezelő Magyar Nemzeti Üdültetési Alapítvány üzletet köt a spekulációiról közismert Aragóval. Az ügylettől a szociális üdültetésre jutó támogatás növekedését várják.

Lapinformációk szerint hamarosan eladhatják a volt SZOT-vagyon 10,5 milliárd forintra becsült részét. A Magyar Nemzeti Üdültetési Alapítvány (MNÜA) az általa létrehozott Hunguest Vagyonkezelő Rt. tulajdonában lévő részvényeit értékesítené a Arago Befektetési Holding Rt.-nek.








SZOT-üdülők voltak
A volt SZOT-szállodák közül a legismertebbek:
a debreceni Hőforrás,
a balatonföldvári Park,
a soproni Maróni,
a hajdúszoboszlói Béke,
a szegedi Forrás, a bükfürdői Répce, a hévízi Panoráma,
a mátrafüredi Ózon,
a szilvásváradi Szilvás, valamint a siófoki Ezüstpart, amely öt kisebb üdülőt foglal magában.

A pénztőkéből több hasznot remélnek


A most kiszivárgott hírek szerint az MNÜA a részvényeladásokkal együtt üzletrészei jogát a Hunguest Hotels Rt.-be apportálná. Ezeket egyébként már most is az Arago működteti. A Népszabadság által ismertetett előterjesztésből kitűnik, hogy a 2103 törzsrészvényt egyenként egymillió forintos névértéken tervezik értékesíteni, az apportálás pedig nyolcmilliárd forint értékben történik.


Az alapítvány kuratóriuma szerint az euró bevezetéséig az infláció ellensúlyozásaként a Hunguest Hotels Rt. évente 50 millió forintot fizet be az alapítvány számlájára a szociális üdültetés forrásának biztosítására. Az MNÜA az ügylettől azt reméli, hogy sikerül növelni a szociális üdültetésre jutó támogatást és azok számát, akik ebben részt vehetnek. Az MNÜA eddig a szociális üdültetést a vagyona működtetéséből támogatta. A vagyonkezelési díjbevételből és a részvényosztalékból azonban kevesebb jövedelme származott, mint amennyit a vagyonnak megfelelő pénztőkéből remélhet.








Nyereség a veszteségből
Az Arago tavalyi mérlege négymilliárd forintos veszteséget mutat. Igaz, a tetemes veszteség csupán papíron létezik. Leisztinger ugyanis 2000 tavaszától mintegy 20 milliárd forintot fordított arra, hogy felvásárolja a Pick részvényeinek több mint 90 százalékát, mégpedig úgy, hogy a vásárlására fordított összeget maga a Pick fizette meg, kétszeri rekordnagyságú, összesen 17 milliárdnyi osztalék formájában. A konstrukció miatt a Pick saját tőkéje 34 milliárd forintról 15 milliárd forint alá csökkent 2003-ra. Ezzel együtt az Arago Pick részvényeinek értéke is esett.


A Leisztinger-birodalom


Az ügylet érdekessége, hogy az ügyben érintett Arago első embere hazánk talán legismertebb tőzsdei spekulánsa, Leisztinger Tamás, aki mellesleg a Sakkszövetség elnöke. A 35 milliárd forintos vagyonával a harmadik leggazdagabb magyarnak tartott Leisztinger birodalmának kialakulása még a HB Westminster I., majd a HB Westminster II. kárpótlási jegy hasznosítókkal kezdődött. Ez utóbbiból alakult meg az Arago, az előbbiből pedig kiszállt a tőzsdei spekuláns.

Leisztinger Tamás cége olyan társaságok kisebb, nagyobb részesedését birtokolta hosszabb-rövidebb ideig, mint a Pannon Váltó Rt, az Eravis Rt., a Hunguest Hotels Rt., a BÁV Rt. és a Zalakerámia Rt. Az újabb szerzemények közé tartozik a Forrás-pakett. Az Arago az idén július végén jelentette be, hogy (az érdekeltségébe tartozó Artemis Rt.-vel együtt) 1 millió 521 ezer darab Forrás-részvényt vásárolt, s ezzel a szavazatok 30,42 százalékát birtokolja a cégben.








Egyszer volt vagyon

A volt SZOT-vagyon hasznosítására a kormány és a hat szakszervezeti szövetség által 1992-ben létrehozott MNÜA, illetve az általa 1993-ban alapított vagyonkezelő társaság látszólag kedvező ügyletet köt. Az Aragót és annak első emberét, Leisztinger Tamást persze ezúttal sem kell félteni, vélhetően megtalálja a számítását. Azon meg már tényleg kár lenne keseregni, hogy az alapítványnak eredetileg átadott 364 ingatlant magába foglaló vagyon miként folyt szét, részben a maradék működtetését szolgáló értékesítés, részben a ki tudja, mit szolgáló apportálás révén.

Hosszú játszma


Az Arago legutóbbi, máig tartó játszmája a legismertebb hungarikumot előállító Pick Szeged Rt. többségi tulajdonával való spekuláció. Ennek során nem kevesebbet ért el Leisztinger Tamás, mint hogy együttműködésre kényszerítette a Pick 16 ezer beszállítóját. Sőt, a Bábolna Rt. a mozgalom élére állt, s az idén tavasszal 100 millió forint jegyzett tőkével a Pick kivásárlására társaságot alapított.


A Bábolna Nemzeti Agrárholding Befektetési Rt. tulajdonosai a tervek szerint a beszállító mezőgazdasági termelők lesznek. A termelők folyamatosan adják be szándéknyilatkozataikat a befektetési holding részvényeinek megvásárlására.


Némi bizonytalanság csupán abból támadt, hogy nemrégiben az Arago Rt. eladta a Pick Szeged Rt. 25,75 százalékát jelentő szavazó részvényét a 100 millió forint jegyzett tőkéjű R-KO-N Mezőgazdasági Termékfeldolgozó és Kereskedelmi Kft.-nek. A tranzakció célját és értékét a két cég nem közölte. Mindenesetre tény, hogy az Arago immár csak 68,37 százaléknyi szavazattal rendelkezik a húsipari holdingban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik