Belföld

Kikerülhetik a magasabb adót a bankok

Részben kikerülhetik a bankok az őket sújtó 24 százalékos nyereségadót, amely viszont a tervek szerint nem érinti a biztosítókat, a pénzügyi tanácsadókat, valamint a könyvelőket és könyvvizsgáló cégeket.

Hirtelen jött a pénzügyminiszteri ötlet: a Népszabadság szerint Draskovics Tibor állítólag a kormány ülése előtt néhány órával döntötte el, hogy javasolni fogja a 30 milliárd forintot hozó intézkedést, a pénzügyi vállalkozások nyereségadójának 16-ról 24 százalékra emelését a kabinetnek.


A javaslat részleteit most dolgozzák ki a pénzügyi tárcánál, ez magyarázhatja, hogy a Pénzügyminisztériumban csütörtökön a részletek iránt érdeklődőket rendre elutasították, és annyit mondtak csupán: néhány nap múlva válaszolni tudnak majd a kérdésekre.

Egy részletkérdésre azért érkezett válasz: a biztosítókat és a pénzügyi tanácsadókat nem sújtják nagyobb adóval. Ezt pénteken
Pichler Ferenc, a minisztérium sajtófőnöke is megerősítette. Mint elmondta: a 24 százalékos társasági adókulcs az elképzelések szerint nem vonatkozik a biztosítókra, pénzügyi tanácsadókra, könyvelőkre, illetve könyvvizsgáló cégekre.

A lap pénteki cikke szerint a tevékenységi kör alapú adóztatás legnagyobb hátránya egyébként az, hogy könnyen megkerülhető. A bank bármikor létrehozhat olyan vállalatot, amelybe – például tanácsadás címén – transzferálhatja profitját, és ezzel a művelettel kikerülheti a magasabb adót.

A nyereség a leányvállalatokkal együtt kimutatott – konszolidált – beszámolóban így is megjelenik, vagyis a tulajdonosok sem lesznek haragosak.


László Csaba előző pénzügyminiszter, jelenleg már a KPMG adótanácsadásért felelős partnere a lap kérdésére azt mondta: a pénzügyi szolgáltatók valószínűleg ki fogják szervezni azokat a tevékenységeket, amelyek nem kötődnek a pénzügyi szolgáltatáshoz. Szerinte egyébként az extra pénzügyi adó bevezetése minden bizonnyal sok feladatot ad majd az adószakértőknek is, hiszen az új szabályok értelmezésére, a pénzügyi működés ennek megfelelő átalakításának segítésére szükség lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik