Belföld

Gyorsuló átalakítások a Pannonplastnál

A Pannonplast szeptember 10-én megválasztott új igazgatósága áttekintette a társaság helyzetét és meghatározta azokat az intézkedéseket, amelyekkel a márciusban elfogadott stratégia keretein belül a reorganizáció és a hatékonyságnövelés folyamata felgyorsítható, illetve az értékesítési tevékenység eredményessége növelhető.

A Pannonplast Rt. pénzügyi eredménye az év végére 450 millió forint lesz, reorganizációs programja keretében folytatódik egyes eszközök értékesítése, az ingatlanok eladása szeptember 21-én megkezdődik – közölte a társaság a BÉT honlapján.

A műanyagipari társaság igazgatósága döntése szerint az ingatlanértékesítés és eszközértékesítés bevételeit idei terveiben szerepelteti majd. Az alaptevékenységre fókuszáló portfolió menedzsment keretében az utolsó fázisban tart a négy nem alaptevékenységet végző tagvállalat értékesítése. A végleges ajánlatok utáni tárgyalások megkezdődtek, a társaságok eladásánál az összesített saját tőke érték elérése a cél.

Az új igazgatóság folytatni kívánja azt a folyamatotamely a Műszaki Műanyagok Rt. létrehozásával már megkezdődött. A stratégiai szempontok alapján szintén meghatározó üzletág, a fogyasztói csomagolások divízió több leánycégének egy jogi személyiségbe összevonásáról döntött az igazgatóság.

A társaság vezetése arról is határozott, hogymegkezdi egy három hónapos termelés optimalizációs program elindítását. A program elindításához külső illetve belső erőforrásokat is igénybe vesznek. A program egyszerre kezdődik meg a szombathelyi (Pannunion), a székesfehérvári és a budapesti(Pannonplast Műanyagipari Rt.) telephelyeken.

A pénzügyi és a stratégiai területek átalakításával költséghatékonyabb, karcsúbb központ felállítása a cél, ez várhatóan éves szinten 350 millió forint költségmegtakarítást eredményez 2005 év elejétől. Az átalakítással kapcsolatos egyszeri ráfordítások várhatóan 70 millió forintot tesznek ki 2004-ben, amely a negyedik negyedévben várhatóan meg is térül.

A társaság döntött átfogó alapanyagár, devizaárfolyam és kamatkockázatok kockázatkezelési stratégiájának és informatikai megoldásának kidolgozásáról. Ennek megfelelően a kockázatkezelő ésportfolióoptimalizáló rendszer várhatóan két hónap múlva kezd működni.

Az első fél évet konszolidáltan 1,01 milliárd forint mérlegszerinti veszteséggel záró Pannonplast még augusztus közepén 3,66 milliárd forintról 2,5 milliárd forintra csökkentette az éves EBITDA (kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség) várakozását.

A Pannonplast Rt. új igazgatóságának első ülésén Bokorivics Balázst választották meg az igazgatóság elnökének és Szabó Balázst nevezték ki vezérigazgatónak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.