Belföld

Dominikában pusztított a Jeanne hurrikán

Két halottja volt a Dominikai Köztársaságban a Jeanne hurrikánnak csütörtökig, amely előzőleg Puerto Ricón három emberéletet követelt.

A hurrikánnak Dominikában a két halotton kívül kilenc sebesült áldozata is volt. Az országban nem működnek a telefonok, nincs áram. Több repülőjáratot töröltek. A vihar a közép-amerikai ország észak-keleti részén pusztított a legjobban. Több százan elmenekültek lakóhelyükről, kilencezer embert pedig a hatóságok költöztettek ki. A Jeanne – amely már a hatodik trópusi vihar a karibi térségben – Dominikában házakat döntött romba, fákat csavart ki.

A szélvihar közben már a Bahama-szigetek és Kuba felé száguld tovább, ahol a négy fokozatú riadókészültségből az elsőt rendelték el a hatóságok. Puerto Ricón a Jeanne tombolása három halálos áldozatot követelt.

Több települést a kidőlt fák elzártak a külvilágtól. A tomboló szelet hatalmas esők, ennek nyomában áradások kísérték.

Közben az Egyesült Államokat elérő Ivan hurrikán a déli államokban összesen húsz ember halálát okozta, a legtöbben Floridában vesztették életüket. A tetemes károk is túlnyomórészt ennek az államnak a területén keletkeztek.



Dominikában pusztított a Jeanne hurrikán 1

Az Ivan hurrikán pusztítása az Alabama állambeli Gulf Shoresben (Forrás: AP)



A Mexikói öböl partmenti településein kijárási tilalmat léptettek életbe. Floridában, Louisianában, Alabamában és Mississippiben szükségállapotot rendeltek el, George W. Bush amerikai elnök Alabamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik