Belföld

Tűz az olajra

Ismét megemelte termelési kapacitását a világ olajtermelőinek nagy részét tömörítő OPEC. A hivatalos napi kitermelés november elsejétől 1 millió hordóval, 27 millió hordóra nő.

A döntéssel az olaj világpiaci árát kívánják lennebb vinni, de a hatás egyelőre várat magára. Ugyanis a döntés érdekessége, hogy a tagországok már most is jóval a hivatalos kitermelési ráta fölött termelnek. Ennek ellenére az árak mégis az egekbe szöknek.

Az áremelkedés okának a kínai gazdaság felfutását, az iraki válságot és a termelő kapacitások (nem a készletek) szűkösségét tartják.

Az évek óta nem látott magasságokban száguldó olajár vélhetően elcsábítja a tagországokat, s így valószínűsíthető, hogy a kibocsátás az emelés kezdete után is meghaladja majd a hivatalos limitet. De elemző szerint ez sem lesz elegendő az OPEC által elvárt 30 dolláros hordónkénti olajárhoz.

További probléma, hogy a világ második legnagyobb olajtartalékával rendelkező Oroszország terveiben a Szaúd-Arábiaihoz hasonló nagyságú kitermelt mennyiséggel számol az évtized végére. Oroszország pedig nem tagja az OPEC-nek, s kibocsátását – hivatalosan – eddig sem igazította az OPEC elvárásaihoz.  Az olaj ára mégis nagyon magas.

Az OPEC tervei szerint az évtized végéig napi 3,2 millió hordóval, a világ többi olajtermelő országa pedig napi 6,3 millió hordóval növeli termelő kapacitását – hangzott el tegnap Bécsben az OPEC szemináriumán.

A többletkapacitásokból legalább napi 1,2 millió hordónyi kibocsátása már jövőre várható. Az OPEC soros elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz energiaügyi miniszter csütörtökön úgy vélte, ezek a fejlemények érezhetően enyhíteni fogják a piaci feszültséget.

A világ olajtermelése 2002-ben – a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi statisztikája szerint – 3,548 milliárd tonna, azaz naponta körülbelül 71 millió hordó volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik