Belföld

Bűnösnek vallotta magát a hitelkártyás adattolvaj

Az USA történetének egyik legnagyobb hitelkártya csalásának elkövetésével vádolt férfi bűnösnek vallotta magát, aki akár 50 évet is börtönben tölthet.

Philip Cummings ellen 2002 októberében emeltek vádat azért, mert több mint 30 ezer ember személyes pénzügyi adatait lopta el, miközben a Teledata Communications (TCI) cég ügyfélszolgálatán dolgozott.

A cég bankoknak és pénzintézeteknek gyárt szoftvereket, melyekkel hiteladatok kérhetők le a az olyan kereskedelmi hitelszervezetektől, mint az Equifax, az Experian Information Solutions vagy a Trans Union. Az ügy 2000-re megy vissza, amikor Cummings és bűntársa, Linus Baptiste elkezdte a TCI ügyfeleinek jelszavait és előfizetői kódjait használni, hogy vásárlói hiteladatokat töltsön le. A két férfi 30 dollárért árulta ezeket a személyes hitelinformációkat, így a Cummingsszal most a vádlottak padjában ülő Eniete Ukpongnak és Ahmet Ulutasnak is, akik értékesebb árukat, pl. PC-ket vásároltak vagy hitelkártyát váltottak ki maguknak áldozataik nevében.A vádirat szerint Cummings tetteivel több mint 2,7 millió dollárral károsította meg áldozatait.

Az eset élesen rávilágított, milyen lazán veszik a biztonságot a nagy hitelcégek ügyfeleik adataival kapcsolatban. A nyomozás során kiderült, hogy Cummings évekkel azután is hozzáfért az adatokhoz, hogy 2000 márciusában felmondott a TCI-nél. Egyik bűntársának pedig adott egy laptopot, rajta a TCI szoftverével és az ellopott jelszavakkal, hogy kedve szerint bármikor letölthessen hiteladatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik