Belföld

Nőtt az egy órára jutó munkaköltség az eurózónában

Az egy órára jutó munkaköltség 2,2 százalékkal nőtt az euróövezetben az idei második negyedben a tavalyi második negyeddel összevetve - közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán.

A második negyedéves adat közlésével együtt az uniós statisztikai hivatal módosította az első negyedéves mutatókat is: 2,7 százalékos növekedésre, a korábban kiadott plusz 2,5 százalékról.
A Eurostat az eurózónán kívül közölte mind a 25 jelenlegi tagállam munkaköltségeinek változását is: az unió egészében a második negyedben 2,8 százalékkal nőttek a munkaköltségek, az első negyedévi 3,7 százalék után, ugyancsak az egy évvel korábbihoz képest.

Az uniós listából kitűnik, hogy az új tíz tagállamban általában nagyobb mértékben emelkedtek a munkaköltségek, mint a korábbi uniós tagországoknál. A tíz új tag közül – és így az unió egészében is – Lettországban nőttek leginkább a munkaköltségek: 10,4 százalékkal, az első negyedbeli – ugyancsak legerősebb – 11,0 százalék után.

Kelet-Közép-Európában Csehországban nőtt legkevésbé a munka költsége: 3,9 százalékkal, az első negyedéves 6,9 százalék után. A térség országai közül Szlovéniából nem közölt adatokat a Eurostat. Magyarország a második a munkaköltségek növekedését tekintve: 8,4 százalékos emelkedéssel, az első negyedbeli 9,7 százalékos növekedés után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik