Belföld

A Ryanair nem akarja kifizetni a EU-bírságot

Az egyik legnagyobb fapados légitársaságként ismert ír Ryanair nem hajlandó kifizetni az Európai Bizottság által rárótt 4 millió eurós bírságot.

A Ryanair az elmúlt évek során összesen 15 millió euró értékű támogatást kapott a Brüsszeltől 65 kilométerre délre fekvő Charleroi város önkormányzatától azért, hogy a település egyébként kevésbé népszerű repülőterén építse fel legnagyobb légiforgalmi központját a kontinentális Európában. A főleg a leszállási adók és a földi kiszolgálás díjának csökkentésében megnyilvánuló támogatást az Európai Bizottság idén januárban jogtalannak ítélte, s úgy döntött, egy részüket (összesen négymillió eurót) szeptember 15-ig vissza kell fizetnie a cégnek.

„Az EU ítélete egyszerűen elfogult és téves. Visszafizetés csak a holttestemen keresztül történhet” – nyilatkozta a Ryanair szókimondásáról híres vezérigazgatója az AP hírügynökségnek. Michael O’Leary a határozat miatt korábban már „sztálinistának” is minősítette a Bizottságot, amely szerinte „lelkileg és erkölcsileg csődöt mondott”.

A Bizottság egyelőre nem reagált a harcias megnyilvánulásokra, de megfigyelők szerint valószínű, hogy a határidő letelte után bíróság elé viszi a büntetés ügyét. Az ügy érdekessége egyébként, hogy formailag a vallon régiónak kellene behajtania a büntetést a légitársaságon, és ha nem teszi ezt meg, akkor az Európai Bizottság őt viheti a bíróság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik