Belföld

Hivatalos magyarázat az észak-koreai robbantásról

Vízi erőmű építésével volt kapcsolatban az a rejtélyes, nagy erejű robbanás, amely négy napja rázta meg a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság északi, a kínai határ mentén lévő részét - közölte hétfőn Phenjanban Bill Rammell brit külügyi államtitkárral Pek Nam Szun észak-koreai külügyminiszter.

A detonációról először a Yonhap dél-koreai hírügynökség adott hírt vasárnap hajnalban. Beszámolója szerint műholdfelvételek alapján észlelték a robbanást, illetve következményeit. A detonáció helyszínén egy hatalmas kráter keletkezett, a fölötte az égbolton pedig egy több mint három kilométeres átmérőjű, gomba alakú felhő alakult ki. Az azóta eltelt 24 órában csak találgatni lehetett, hogy mi történt.

Korábbi feltételezések szerint az Észak-Koreában áprilisban bekövetkezett, 170 halálos áldozattal járó vonatbalesetnél is súlyosabb katasztrófa történhetett, de felmerült annak lehetősége is, hogy Észak-Korea nukleáris robbantási kísérletet hajtott végre, bár ezt dél-koreai és amerikai tisztségviselők később cáfolták.

Pek Nam Szun észak-koreai külügyminiszter révén a phenjani kormányzat hétfőn először szolgált magyarázattal a történtekre. A BBC brit tévé- és rádiócsatorna jelentése szerint az észak-koreai külügyminiszter brit tárgyalópartnere érdeklődésére elmondta, hogy szándékos robbantás történt: vízi erőmű építése miatt leromboltak egy hegyet.

Rammel a megbeszélést követően üdvözölte, hogy Észak-Korea magyarázattal szolgált a rejtélyes robbanásra, mindazonáltal szorgalmazta, hogy egy brit diplomata felkereshesse a detonáció helyszínét.

A robbanás és az általa világszerte keltett félelmek jól példázzák a sztálinista vezetésű Észak-Korea és a nemzetközi közösség közötti feszültséget. Phenjanra nemzetközi nyomás nehezedik minden atomprogramjának felszámolása és a leszerelés végett. Észak-Korea eddig azonban csak csekély engedményeket helyezett kilátásba a kérdésben a két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Japán és Kína részvételével folytatott hatoldalú tárgyalásokon.

Ajánlott videó