Belföld

Nem csökkent az olaj ára

Pénteken a tegnapi közel 2 dolláros emelkedés után tartották magukat az árak a szabadpiacon, mivel az amerikai nyersolajtartalékok a vártnál alacsonyabbak lettek.

Bizonytalanságot kelt az olajpiacon, hogy közeledik a szeptember 11-i évfordulós hétvége. Az áremelkedés irányába hat, hogy az Iván nevű hurrikán Jamaicát és az amerikai partokat is megközelítette. Egyes szakértők máris túlzottnak minősítik azonban e bizonytalansági tényezők miatt megemelkedeett árakat.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, októberi határidőre közép-európai idő szerint péntek reggel hordónként (159 liter) 44,69 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 8 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Csütörtökön 41 centtel 43,18 dollárra ment fel a WTI. Tegnap kevesebb mint egy óra leforgása alatt azonban a New York-i drágulás 1,18 dollárt ért el, a hordónkénti ár pedig 43,95 dollárt. Ennek oka, hogy az amerikai nyersolajtartalékok 1,4 millió hordóval csökkentek a múlt héten – közölte az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató ügynöksége, az EIA. Az elemzők és a piac kisebb csökkenést várt.

Az EIA azt is jelentette, hogy finomított nyersanyagok tartaléka nőtt, a benzintartalék viszont 2,5 millió hordóval szintén apadt. Elemzők szerint ezek az adatok alaposan felfelé lökhetik a piaci árakat, különös tekintettel arra, hogy a benzintartalékok ilyen nagy mérvű csökkenése még inkább rácáfolt az előzetes elemzői várakozásokra.

Az ólmozatlan normálbenzin októberre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,2240 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0015 centtel olcsóbb a csütörtöki New Yorki zárónál.Csütörtökön 1,2254 dolláron zárt 43 centes , azaz 3,7 százalékos emelkedés után. Napközben 1,2320 dollárral heti csúcson is járt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtökön októberre hordónként (=159 liter) 1,83 dollárral (4,5 százalék) 42,25 dollárra emelkedett a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik