Belföld

Megosztott vélemény a török EU csatlakozásról

Franz Fischler, mezőgazdaságért felelős biztos az Európai Bizottság 29 tagjának küldött levelében élesen bírálta az Unió hozzáállását Törökország csatlakozásához, és nem látja biztosítottnak, hogy az ország hosszú távon is szekularizált, demokratikus állam lesz.

Fischler véleménye szerint a török tagságról szóló döntés az egyik legfontosabb az EU életében, mert egy fundamentalista visszahatás lehetőségének veszélyét látja a kelet-európai országban. Javaslata alapján az Uniónak ki kellene dolgoznia egy „B tervet”, mely Törökországot speciális partneri státuszba tenné, hogy így segítse az országot a demokratikus reformok végrehajtásában.

Az Európai Bizottság valószínűleg jövő hónapban kezdi meg a 2015-ben esedékes török csatlakozásról szóló tárgyalásokat. A döntést pedig decemberben hozzák meg az EU bürokraták. A múltban ilyen egyeztetések után mindig belépést nyertek az Unióval tárgyalók.

Az EU-nak hivatalosan 1999 óta van a török tagságról szóló politikája, mely elsősorban az emberi jogok és politikai reformok kritériumainak kérdésével foglalkozik – írja a FT online.

Mint ahogy egy bizottsági hivatalnok elmondta, a keresztény vallás nem feltétele a tagságnak. Fő szempont, hogy a csatlakozni kívánó ország egyetértsen a demokrácia és a tolerancia értékével.

Fischler ezzel kapcsolatban azonban a Bizottságon belüli egyet nem értésre hívja fel a figyelmet. A hét elején ugyanis kollégája, Frits Bolkestein Európa lehetséges „iszlamizációjáról” beszélt, mely a török csatlakozással jelenne meg az EU-ban. 24 biztosból legalább hatnak vannak aggodalmai a törökök belépése miatt.

Míg Anglia, Németország és Franciaország vezetői Törökország támogatására szavaznanák, a Bizottságon belüli véleménykülönbségek megnehezíthetik a tárgyalások megkezdését. Továbbá érzékenyen érinti a kérdést Recep Tayyip Erdogan, a török miniszterelnök nemrég mondott nyilatkozata, miszerint a házastársi hűtlenséget jogilag büntetendőnek tartja.

Fischler személyesen is hozzájárul a törökországi helyzet felméréséhez, amikor a török csatlakozás az EU közös agrárpolitikájára gyakorolt hatásait írja majd le egy tanulmányban. Levele – a csatlakozás esetére – minden évre 11,3 milliárd euró mezőgazdasági támogatás szükségességét jósolja Törökországnak. Ez több mint a jelenleg csatlakozott tíz ország dotációja összesen.

Más hivatalnokok szerint ez a becslés irreleváns, hiszem mire Törökország belép az EU-ba, más lesz a költségvetés és annak szabályai.

A török csatlakozás pártiak szerint a belépés mellett szóló döntés egyértelmű jelzés lenne az iszlám világnak. Erősödne az EU védelmi ereje, és fejlődne az energiaellátás biztonsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik