Belföld

A brit pénzügyminszter bírálta az euróövezet gazdaságát

Az EU gyenge növekedése a fő tényezője a világgazdaságban tapasztalható kiegyensúlyozatlanságoknak - írta megjelent cikkében a brit pénzügyminiszter, aki szerint globális kockázatot jelent a fő gazdasági erőcentrumok növekedési divergenciája.

Gordon Brown a Financial Timesban – az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása elé időzítve – azt írta, hogy az euróövezeti növekedés az idén a fele lesz az amerikainak és a japáninak. Az elmúlt három évben az összesített valutauniós növekedés is mindössze 3 százalék volt – ezen belül Olaszországé 2,5, Németországé alig 1 százalék -, s ugyanezen idő alatt az amerikai gazdaság összteljesítménye 5,5, a brité 6 százalékkal emelkedett – áll a pénzügyminiszter cikkében.

A jelenlegi euróövezeti térség növekedése az utóbbi tíz évben csak egyszer érte el a 3 százalékot, miközben az amerikai gazdaság növekedési átlaga is több volt ennél ugyanezen idő alatt – írta a brit politikus. Brown szerint a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a belső fogyasztás az euróövezetben megtorpant; Németországban, Olaszországban és Hollandiában stagnálást, vagy éppen negatív növekedést mérnek.

A miniszter szerint a stabilitási paktum javasolt reformja nem elégséges az európai uniós növekedés középtávú fenntartásához, sem ahhoz, hogy az EU választ adhasson a globalizáció gazdasági reformokat kikényszerítő kihívásaira. Gordon Brown szerint ezért az EU-nak azonnal meg kell kezdenie a konkrét és hiteles reformok menetrendjének kidolgozását. E reformokkal egyebek mellett el kell érni, hogy a versenypolitika függetlenné váljék a politikusoktól, új célokat kell kitűzni az állami segélyek csökkentésére, és a segélyeket a veszteségtermelő területek szubvencionálásáról át kell terelni a kutatás-fejlesztésre – áll a cikkben.

Brown szerint az uniós költségvetés fölé is ésszerű plafont kell emelni. A brit pénzügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a brüsszeli bizottság javaslatát a költségvetés 30 százalékos emelésére, és azt írta: az uniós költségvetési vitának meg kell mutatnia, hogy Európa képes-e ellenállni “a grandiózus, ám irreális elképzeléseknek”.

Az EU és főleg az euróövezet címére megfogalmazott erőteljes bírálatok megerősítik a brit pénzügyminiszterről mint az euróval szemben leginkább kritikus brit kormánytagok egyikéről alkotott véleményeket. Brown már több mint egy éve bejelentette, hogy az euró nagy-britanniai meghonosításáról elvégzett előzetes hatásvizsgálatok a megszabott fő kritériumok legtöbbjében negatív eredménnyel zárultak, vagyis Nagy-Britannia eurócsatlakozása – amit a munkáspárti kormány elvileg támogat – gyakorlatilag lekerült a napirendről.

Londoni megfigyelők szerint az euró ügye a fő ütközési pontok egyike Brown és az őt hatalmi riválisnak tekintő, erősen európártinak tartott Tony Blair kormányfő között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik