Belföld

A Jukosz 1,5 milliárd dollárnyi üzletrészt akar eladni

A Jukosz olajipari konszern kérelmezi az adóügyi végrehajtókat, hogy szabadítsák fel a vállalat nem alaptevékenységéhez tartozó vagyonát és engedélyezzék 1,5 milliárd értékű üzletrész eladását.

Alekszander Temerko elmondta: a vállalat igazgatósága a jövő héten tárgyal az eladási tervről. A Jukosz regionális szolgáltatókban és kisebb gázipari cégekben lévő részesedését tervezi eladni.

– Az eladásból származó bevételt az adótartozásra fordítjuk. A vezetés el akarja kerülni a Jukosz csődjét – mondta Temerko.

Az alaptevékenységhez nem tartozó vagyonrészek eladása megmentheti a Jukosz-t attól, hogy elárverezzék a cég kulcsfontosságú érdekeltségeit, köztük a szibériai olajkitermelő vállalatokat.

Az orosz adóhatóság kedden megkezdte a cég 2001-ból származó adótartozásának behajtását, 2,7 milliárd dollárt (79,3 milliárd rubelt) emel le a Jukosz bankszámláiról a teljes, 4,1 milliárd dollárt kitevő kitevő igénye részeként. A Jukosz a 2000-re vonatkozó 3,4 milliárd dolláros adótartozását sem egyenlítette még ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik