Belföld

Cukorvita: az EU fellebbez a WTO elmarasztalása ellen

Franz Fischler mezőgazdasági biztos szerint az EU fellebbezni fog a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO) az unió agrártámogatási rendszerét elmarasztaló határozata ellen.

Franz Fischler mezőgazdasági biztos szerint az EU fellebbezni fog a Világkereskedelmi Szervezetnek az unió agrártámogatási rendszerét elmarasztaló határozata ellen.

Az agrárbiztos erről a mezőgazdasági miniszterek informális noordwijki találkozóján beszélt. Brazília, Ausztrália ás Thaiföld még a tavalyi WTO-fordulón fejezte ki elégedetlenségét az unió agrárszubvenciójával kapcsolatban – főként a cukorágazat terén. A panaszt szakértői vizsgálat követte, melynek végleges változatát decemberben hozzák majd nyilvánosságra. Az Európai Bizottság szerdai közleménye ugyanakkor megerősítette, hogy a WTO minden résztvevőnek elküldte jelentését. Az agrárbiztos szóvivője, Gregor Kreuzhuber által jegyzett állásfoglalás szerint a Bizottság alaposan tanulmányozni fogja a WTO-dokumentumot, és mindezek fényében dönt majd arról, hogy fellebbez-e avagy sem.

Fischler a noordwijki találkozón még arról beszélt, miszerint valószínűsíthető, hogy a WTO az unióra nézve hátrányos döntést hozott, ám hozzátette azt is, hogy az EU a továbbiakban is minden követ megmozgat annak érdekében, hogy fenntartsa agrártámogatási rendszerét a cukorágazatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik