Belföld

Felvásárlások az energia piacokon – visszatérő bizalom

A nemzetközi energia- és gáziparban végbement fúziók és felvásárlások összértéke a szektor iránti bizalom visszatérését mutatják 2004 első felében. Az ügyletek összértéke elérte a 31,4 milliárd USD-t - derül ki a PricewaterhouseCoopers tanulmányából.

Ez az érték 2003 második felében még csak 29,7 milliárd USD volt, az azt megelőző félévben pedig – amely a mélypontot jelentette – csupán 13,4 milliárd USD. Az Egyesült Államokban folytatódott a vállalatok költségcsökkentése, amely egyes cégek újrapozícionálásához vezetett, továbbá általános jelenség volt, hogy áthelyezték a hangsúlyt a hazai piacra.

A vállalatok továbbra is tevékenységeik racionalizálására, az eladók és a vevők pedig a számukra legkedvezőbb árak kialakítására törekszenek. Az Egyesült Államokban tapasztalt költségcsökkentés mára nemzetközi méretűvé vált. A jövőre vonatkozó kilátások pozitívak, a felvásárlók olyan vállalatokat keresnek, amelyek jól kiegészítik már meglévő portfoliójukat – nyilatkozta Mark Hughes, a PricewaterhouseCoopers brit vállalati pénzügyekkel foglakozó vezetője.

A csendes-óceáni és ázsiai térségben tapasztalható emelkedés ellenére a legtöbb tranzakció (41%) célpontja, illetve a legtöbb ajánlat kiindulási pontja (36%) Európa, és ezzel vezeti a globális tranzakciós versenyt a vizsgált időszakban. A hazai ügyletek összértéke a régión belül 2,5 Mrd USD-ről 5,5 Mrd USD-re emelkedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
Mindemellett az észak-amerikai tranzakciók száma bővült meghatározóan: az ajánlattételek száma 49-ről 55-re, míg az ügyletek összértéke 2,2 Mrd USD-ről 9 Mrd-ra nőtt.

David Lloyd, a PricewaterhouseCoopers brit energiaügyekért felelős partnere a következőket hangsúlyozta:
„2004 elején a gáz- és energiaszektor élénkülését tapasztaltuk. Észak-Amerika, valamint a csendes-óceáni és ázsiai térség szerepe egyre hangsúlyosabb, de még mindig Európa számít a legmeghatározóbb régiónak. A bővülés legfőbb hajtóereje a 2005-2007 között várható teljes piaci liberalizáció. Minden valószínűség szerint a nagyobb piaci szereplők ki fogják szorítani a piacról a kisebbeket. Mivel azonban a hatóságok nem nézik jó szemmel a verseny intenzitásának csökkenését és mindent megtesznek az új versenytársak piaci belépésének elősegítéséért, a piacnak kell meghatároznia a legmegfelelőbb méretet.”


A hat legnagyobb ügylet az energiaszektorban 2004. I. félév



Felvásárlások az energia piacokon – visszatérő bizalom 1

                                             (forrás:PricewaterhouseCoopers)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik