Belföld

Választási kampány Afganisztánban

Megkezdte egy hónapi kampányát az afganisztáni elnökválasztás 18 államfőjelöltje, köztük egy nő. Az október 9-re kiírt közvetlen választás legfőbb esélyese kétségkívül az USA által támogatott ideiglenes elnök, Hamid Karzai.

Karzai legfőbb vetélytársainak Junisz Kanuni volt oktatási minisztert, az Afganisztáni Nemzeti Mozgalom jelöltjét, illetve az üzbég Abdul Rasid Dosztum tábornokot, az egyik legnagyobb hatalmú afganisztáni hadurat tartják.

A szélsőséges tálib erők – akiknek rendszerét 2001-ben söpörte el az Egyesült Államok katonai beavatkozása – fokozták terrorcselekményeiket a közelgő választások előtt. Bár a kampány kezdetével kapcsolatosan nem érkezett hír semmilyen rendkívüli eseményről, a biztonsági helyzet továbbra is ingatag Afganisztánban.

Az ENSZ adatai szerint eddig több mint 10,5 millió szavazásra jogosult afgánt vettek jegyzékbe, 41,3 százalékuk nő.

Az ázsiai ország parlamenti és elnökválasztását az eredeti elképzelések szerint júniusban kellett volna megtartani, szervezési és biztonsági problémák miatt azonban elhalasztásuk mellett döntöttek. A parlamenti választásokra a tervek szerint csak jövő áprilisban kerül sor Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik