Belföld

Átadták az M3-as új szakaszát

Csillag István, gazdasági és közlekedési miniszter kedden ünnepélyesen forgalomba helyezte az M3-as autópálya Polgár és Görbeháza közötti új, közel 13 kilométer hosszúságú szakaszát.

A 21,2 milliárd forintból megvalósult beruházás három autópálya feletti, és egy 93 méter hosszúságú, Nyugati főcsatorna felett átívelő hidat foglal magában. Az autópálya következő, Görbeháza és Nyíregyháza közötti szakasza 2006 végén készül el.

Az M3-as autópálya korábban befejezett, Füzesabony és Polgár közötti szakasza 2002. november végére épült meg, a Nemzeti Autópálya Rt. beruházásában. A kormány középtávú, 2006 végéig megvalósítandó gyorsforgalmi útfejlesztési feladatai között szerepel az autópálya Polgár és Nyíregyháza közötti szakasza (I. építési szakasz Görbeházáig, a mai napon adták át) és az autópályává fejleszthető gyorsforgalmi út (II. építési szakasz Nyíregyházáig) megvalósítása. Az M35-ös autópályává fejleszthető autóúton – az M3-as autópálya és Debrecen között – ugyancsak 2006 végén lehet autózni.

A közel 13 kilométer hosszúságú Polgár-Görbeháza szakasz az első közbeszerzéssel pályáztatott és azóta rekordidővel – mintegy 21 hónap alatt – megépített autópálya. Bár a szakasz átadása a kiírt határidő előtt történt meg, a kivitelezés minősége I. osztályú – áll a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleményében.

A mai napon átadott új szakasz kezdete a 2002. december 5-én forgalomba helyezett M3-as autópálya polgári végcsomópontjában van, és az ez év végén induló M3 Görbeháza-Nyíregyháza illetve M35 Görbeháza-Debrecen autópályák elválási csomópontjáig tart.

A beruházás legfontosabb adatai:

• Szerződéses összeg: 21,2 milliárd forint
• Kivitelezés kezdete: 2003. április 2.
• Átadási határidő: 2004. szeptember 7.
• Tervező: UVATERV Rt.
• Mérnök: FŐBER-OVIBER Konzorcium
• Kivitelező: „M3 Görbeháza 2000″ Közös Vállalkozás (EGÚT Rt., DEBMÚT Rt.)
• Független labor.: TLI Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik