Belföld

A szakszervezetek éhségsztrájkra készülnek az Alitaliánál

Mozgósítást és sztrájkkészültséget jelentett be tagjai körében a Cub olasz szakszervezet az Alitalia létszámleépítése ellen.

Az olasz szakszervezet a tervezett “mészárlás” ellen tiltakozva már sátortábort is épített az olasz nemzeti légitársaság központja elé, éhségsztrájkkal fenyegetőzve.

A Cub (Confederazione unitaria di base) az éhségsztrájk tervének bejelentése mellett közölte azt is, hogy kész a tiltakozó akciók keretében akár a fiumicinói légikikötő, az Alitalia bázisának lezárására is, és erről hivatalosan értesítette Francesco Storacét, Lazio tartomány kormányzóját.

A szakszervezet elutasított mindenfajta tulajdonváltást, további privatizációt, létszámleépítést és újabb áldozatvállalásokat a dolgozók részéről. Az Alitaliának a köz tulajdonában kell maradnia a Cub szerint.

A Sult szállítási és közlekedési ágazati szakszervezet más nagyobb szövetségekkel együtt ugyanakkor mérsékeltebb álláspontot követ, de képviselői azt hangsúlyozzák: a dolgozók körében szörnyű a légkör, erős a sztrájkhangulat, s a munkavállalók készek arra, hogy adott esetben a le- és felszállópályákat is megszállják és eltorlaszolják.

A nagy szakszervezeti szövetségek, a Cgil, a Cisl és az Uil vezetői – Guglielmo Epifani, Savino Pezzotta és Luigi Angeletti – külön találkoztak e kritikus helyzetben kedden az ágazati szövetségek képviselőivel, hogy lehetőleg nyugalomra intsék a szervezett dolgozókat, s a további tárgyalások és egyeztetések szükségességét hangoztatták a közel ötezer főt érintő létszámcsökkentési terv kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik