Belföld

Jó lesz a villányi bortermés

A tavalyinál 10-15 százalékkal több, jó minőségű bor készülhet a Villányi borvidéken, ahol a sokéves átlagnál két héttel később, szeptember közepén kezdődhet meg a szüret - közölte az FVM Dél-dunántúli Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója kedden Pécsett.

Kozma Pál az intézet kísérleti telepén, nagygazdaságok képviselőinek tartott borászati bemutató keretében elmondta: bár sokan temetik az idei évjáratot, hosszú, napos ősz esetén minden esély megvan rá, hogy a pincékből kiemelkedő minőségű vörösborok kerüljenek ki az ország legdélebbi, 2200 hektár területű borvidékén.

Megjegyezte, az idei termést nem szabad a tavalyihoz hasonlítani mert az extrém, nagyon száraz időjárási viszonyok között jött létre. Bár egészen különleges borok előállítására adott lehetőséget, az ültetvények megsínylették a forróságot, sokhelyütt alig élték túl a nyarat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik