Belföld

Gorbacsov Jelcin hibáit látja a beszlani vérontás gyökereiben

A beszlani vérfürdő gyökerei Borisz Jelcin volt orosz elnök hibáira vezethetők vissza Mihail Gorbacsov szovjet ex-elnök szerint.

Gorbacsov a La Repubblica című olasz liberális napilapban kedden megjelent interjújában úgy vélte, hogy a terrorakció az Oroszország talpra állításán fáradozó Vlagyimir Putyin elnök ellen irányult.

A volt szovjet elnök megítélése szerint a gyűlölet gyökerei ma már világosan láthatóak Csecsenföldön, s a megoldáshoz csakis a háborús állapotok megszüntetését célzó tárgyalások melletti határozott döntés vezethet.

Gorbacsov hangsúlyozta, hogy a történtekért a felelősség jó része Borisz Jelcinre hárul, hiszen ő volt az, aki az 1991-es szovjet puccsot követően kettős játékot folytatott Csecsenföldön: egyrészt autonómiát, függetlenséget ígért, másrészt hatalmi űrt hozott létre, miközben Dzsohar Dudajev csecsen elnök megállapodást remélt, s a köztársaság jövőjét Oroszországon belül képzelte el. A volt szovjet elnök utalt arra, hogy közvetítését akkor nem fogadta el vetélytársa, Borisz Jelcin.

A La Repubblicának nyilatkozva Gorbacsov nem értett egyet azzal a felfogással, hogy Putyin az előd, Jelcin elnök politikáját folytatná Csecsenföldön. Megítélése szerint Putyin nagyon jól tudja, hogy a politikai megoldásoknak mindig van terük, s a kaukázusi merényletek ellenére a káosz felszámolására, a helyzet stabilizálására törekszik. Gorbacsov is ebben látja a megoldást: segíteni kell Csecsenföldnek, hogy a köztársaság lábra tudjon állni, s maximális autonómiát biztosítani számára az orosz államszövetségen belül – minden más illúzió megfogalmazása szerint.

A szovjet ex-elnök gyanúja szerint nemcsak a csecsenek, a terrorcselekmények végrehajtói és finanszírozói, hanem egyesek Nyugaton is nagyon érdekeltek a Kreml meggyengítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik