Belföld

Az éves előirányzaton is túl az államháztartás hiánya

Az államháztartás hiánya az év első nyolc hónapjában - az augusztusi bevételek vártnál gyengébb teljesülése miatt - a tervezettnél valamelyest több, 1192,3 milliárd forint. Ez az éves előirányzat 100,6 százaléka , ugyanakkor a GDP 5,86 százaléka. A prognózis 1166 milliárd forintos deficittel számolt.

A pénzügyi tárca korábban 94 milliárd forintos hiánnyal számolt, a deficit alultervezése pedig újabb megszorítások esetleges szükségességét veti fel. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt ugynakkor már korábban jelezte, hogy az augusztusi végleges adatok ismeretében szeptember 15-én új hiányprognózissal áll elő – elkerülendő a korábban vállalt éves deficit tarthatatlanságából fakadó politikai kudarcot.


Az államháztartás hiánya augusztusban 120 milliárd forint volt. Ezen belül a központi költségvetés 63,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 54,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forintos hiánnyal zártak. A központi költségvetés és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege kedvezőtlenebb, míg az elkülönített állami pénzalapoké kedvezőbb lett a prognózisnál.

Nem jó jel


Elemzők korábban úgy vélekedtek, ha a a deficit százmilliárd alatt marad, akkor még van remény arra, hogy a GDP öt százaléka alatt maradjon az ezévi deficit. Ha a pénzügyi vezetésnek nem sikerül tartania az előirányzott 5 százalékos szintet a nemzetközi hitelminősítők leronthatják a magyar államadósság besorolását.

A Pénzügyminisztérium a kialakított rendnek megfelelően a tényszámok ismeretében áttekinti az év egészére vonatkozó prognózisát, ha szükéges felülvizsgálja és szeptember közepén közzéteszi azt. Ennek során tájékoztatást ad arról is, hogy a pénzforgalmi és az ESA elszámolások közötti kapcsolatok várhatóan hogyan alakulnak majd.

Bevételek

A központi költségvetés bevételei összességükben mintegy 23 milliárd forinttal elmaradtak a prognózistól. A legnagyobb az eltérés a személyi jövedelemadó bevételeknél, mintegy 12 milliárd forint. Az szja bevételek előző havinál jóval alacsonyabb teljesülése azt jelzi, hogy a nyár eleji mozgó bér kifizetések után a bevétel ismét a mérsékelt növekedési pályára tért vissza. A prognosztizálthoz képest kissé elmaradtak az áfa, a társasági adó, valamint a jövedéki és regisztrációs adóbevételek.

Ezzel szemben a központi költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei meghaladták a várakozásokat közel 8 milliárd forinttal. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai esetében a kedvezőtlenebb egyenleget a járulékbevételek alacsonyabb összegű teljesülése eredményezte.

Kiadások

A központi költségvetés kiadásai összességükben 1,4 milliárd forinttal haladták meg a prognózist. Ezen belül az egyedi és normatív támogatások 1,5 milliárd forinttal, a helyi önkormányzatok támogatásai 4,6 milliárd forinttal magasabbak a prognosztizált összegnél. Ezzel szemben a fogyasztói árkiegészítés 1,6 milliárd forinttal, a lakástámogatásokra kiutalt összegek pedig mintegy 1 milliárd forinttal alacsonyabbak lettek. Több kiadási tétel együttesen 3,5 milliárd forinttal elmaradt a várakozástól.

Az elkülönített állami pénzalapok kiadásai 1,8 milliárd forinttal alacsonyabbak, melynek oka a Munkaerőpiaci Alapnál az EU társfinanszírozáshoz kapcsolódó pénzeszközátadás finanszírozási tervtől való eltérése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik