Belföld

Az MSZP átalakítaná a család- és lakástámogatást

Gyurcsány Ferenc vasárnap kijelentette: konkrét javaslatok fogalmazódtak meg a következő két év programjára, így a család- és lakástámogatási rendszer átalakítására.

A miniszterelnök-jelölt elmondta: a frakcióban egyetértés volt abban, hogy a gazdaságban segíteni kell azokat a folyamatokat, amelyek a növekedés fenntartására irányulnak.

Az MSZP lendülete arról szól, hogy “a következő kettő évben olyan politikát csináljunk, amely az országot arról győzi meg, hogy a szocialisták értik, hogy az emberek milyen Magyarországot szeretnének, és mert értik, ezért képesek, tudnak és akarnak is tenni annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk ehhez a kívánt célhoz” – mondta a kormányfőjelölt újságíróknak, miután részt vett a szocialista országgyűlési képviselőcsoport ülésén.

“Át fogjuk alakítani, hogy igazságosabb legyen a családtámogatási rendszer és a lakástámogatási rendszer. Azoknak jusson több a közösből, akik egyébként jobban megszenvedik a mindennapi életet, ahol több a szükség” – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, azoktól várnak el több hozzájárulást a verseny nagyobb szabadságának biztosításával, akik “az élet naposabb oldalán vannak”.

A miniszterelnök-jelölt kijelentette, abban kell némi változás, hogy a gazdasági növekedés javuló egyensúly mellett következzen be. Hozzáfűzte: “határozott változást kívánunk abban, hogy (…) a fejlesztést szolgáló források elosztásának központja ne a központi kormányzat, hanem a települések, a megyék, a régiók legyenek”.

Az adósávok megváltoztatására vonatkozó kérdésre válaszolva a politikus beszámolt arról, hogy reggel a Pénzügyminisztériumban tárgyalt. Mint mondta, “a tárgyalás eredményeként úgy látom, hogy jó eséllyel tudunk olyan adójogszabály-módosításra javaslatot tenni (…) és olyan költségvetést beterjeszteni, amelyek a korábbiakban felsorolt célok elérését fogják szolgálni”. Egy másik kérdésre hozzátette: a költségvetésben a mozgástér “nem kicsi, hanem elegendő” ahhoz, amitől Magyarország igazságosabb ország lesz.

Lendvai Ildikó frakcióvezető azt mondta: a lendületnek ki kell tartania 2006-ig, a kormány nem egyedül fog előre haladni, a frakció támogatja a munkáját. “A lendülethez hozzátartozik az is, hogy a kormány és a frakció viszonyában is néhány új módszerre van szükség” – közölte. “Azt szeretnénk, azt kívánjuk és megkaptuk ehhez a leendő miniszterelnök úr partneri egyetértését, hogy a döntés-előkészítésben az eddiginél jóval szélesebb párbeszédre nyíljon mód nemcsak a képviselőkkel, hanem a képviselőkön keresztül az ő helyi, körzeti szakembereikkel és társadalmi szervezeteikkel is” – fűzte hozzá a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik