Belföld

Logan lett a Daciából

Az előzetes beharangozásnak megfelelően a héten megjelenik, elsőként a román piacon, a Renault-nak a Dacia utódjaként gyártott modellje, a Logan.

A francia gyártó a román piaci bemutatkozás után több kelet-európai piacon is megjelenést tervez, még az idén a horvát, a cseh, a magyar, a szlovák és a török piac következik, majd jön – már jövőre – a többi kelet-európai ország. A francia autógyár megerősítette hétfőn, hogy kedvező lesz a Logan alapára, Romániában 5700 euró (kevesebb mint másfél millió forint), de a felszereltség függvényében az ár elérheti a 7500 eurót is.

A Financial Times korábban egész cikket szentelt az új, 5000 eurós Dacia modellnek. A szerző kiemeli, hogy a pitesti gyárat 1999-ben megvásárló Renault szakított a “doboz négy keréken” hagyományával. A Logan gyártásával egy olyan tágas és teherbíró autó készül, amelyet a szegényebb országok lakosai is megengedhetnek maguknak, azok a vevők, akik eddig csak a helyi, rossz minőségű modell, vagy a külföldi személygépkocsik közül választhattak.

Ezzel a projekttel a Renault kemény százalékokat hasíthat egy olyan piacból, amit eddig figyelmen kívül hagytak – véli a szerző. Románia földrajzi pozíciója – az új EU-tagállamok szomszédsága, a Közel-Kelet és Törökország közelsége (mind potenciális piac a Logan számára) – a szállítási költségek csökkentését eredményezi. A Financial Times azt is megemlíti, hogy a Renault tervei szerint 2010-ig 700 ezer Logant kívánnak eladni, ebből 200 ezret Romániában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik